Advertisements

Al treilea călător

Acum nu chiar zece ani, dar aproape – sunt nouă și jumătate din 20 iunie 2008 până acum – numita Zully Mustafa pornea într-o călătorie spirituală pe Camino. Avea să scrie despre asta o carte, pe care avea s-o publice prin 2013, la Editura „Cartea Daath”. O carte de 500 de pagini, prima după care (după cum îi destăinuia zilele trecute subsemnatului) s-a simțit cu adevărat scriitoare. O descoperisem literar pe Zuleiha cu vreo 2-3 ani înainte de acea perioadă, într-o librărie din Alba Iulia, citindu-i Strugurii care s-au copt în lipsa ei și apoi Nopțile orientale.

Apoi, după mutarea mea în Cluj și reîntoarcerea sa în Medgidia, ne-am „cunoscut” virtual pe facebook. Urmărindu-i postările, mi-a plăcut cum comentează filme (fără să știu atunci că și traduce seriale) și am rugat-o să scrie o recenzie și pe CefilmeVăd. A scris-o și de-atunci tot urmăresc să-i mai „prind” o aluzie cinematografică printre postările sale scurte, virtuale, pe care le face, ca s-o rog să o dezvolte într-o recenzie fermecăcioasă. Din vorbă în vorbă, am aflat și de cartea asta. La cinci ani de la publicare și aproape 10 de la-ntâmplările descrise acolo, a ajuns și pe InimădeCarte.

Titularul a citit primele 50 de pagini pufnind în râs la fiecare două-trei. După primele a luat și pixul, ca să sublinieze, deși știe că nu-i frumos. Dar așa se-ntâmplă când citești o carte scrisă de un autor de care-ți place, și mai ales o carte care-i place până și lui (ei, în cazul ăsta). O să dau citate, fiindcă nu urmează altceva decât simple note de lectură. Scopul lor nu e satisfacerea curiozității cuiva, ci pregătirea recenziei și poate, stârnirea curiozității cititorilor.

Eu însămi nu mă mai țin minte în istorisirile acestea, sau poate că scriindu-le mă obișnuiesc cu abilitatea de a mă desprinde, de a evolua mișcându-mi trupele dintr-o parte în alta sau mai încolo, fiindcă nu-mi convine ce văd, ce simt, ce trăiesc eu, alții, toată lumea.

„Cei de pe lângă mine n-au cum să înțeleagă jocul acesta lugubru, fie că participă la el, crezându-se nevinovați, fie implicându-se în niște realități sublimate”. Încheiat citatele. Un soi de avancronică despre cel mai recent roman scris de Zully Mustafa am pus aici.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment