Advertisements

Zona urbană

„Prin descrierea socialismului atât ca imaginea răsturnată a capitalismului, cât și ca imaginea răsturnată a post-socialismului, Europa Centrală și de Est a ajuns să fie reprezentată ca un loc cu procese sociale aparent diferite calitativ de restul lumii. Aceste narațiuni au fost co-produse de intelectuali occidentali și estici, însă nu sunt excepționale, din contră aceste forme de insulizare pot fi regăsite și în relație cu alte regiuni de la periferie.

Cartea își propune o reevaluare a conceptelor centrale care definesc regiunea Central și Est Europeană în perioada socialismului real existent. Pornește de la cazul României, mai precis al orașului Cluj și reconstruiește conceptele sociologice legate de socialism, propunându-și să deschidă această „cutie neagră”.

Socialismul a fost cel mai adesea descris ca un sistem autarhic. Industrializarea și urbanizarea păreau instrumentele principale prin care a fost decupat un spațiu intern, autonom, controlat de partidele comuniste. România a fost adesea tratată ca un caz exemplar al acestei teze.

Analiza aceasta arată că nu putem să ne bazăm pe opoziția facilă dintre autonomie și dependență. Chiar dacă economia politică socialistă a avut propriile mecanisme endogene de creștere, ele trebuie evaluate și descrise în conjuncție cu procesele economice globale la care aceste economii participau de pe o poziție periferică”.

Foarte ambițios, volumul lui Norbert Petrovici își propune nici mai mult nici mai puțin decât resituarea socialismului în tranzacțiile globale. După introducerea foarte sugestivă, am sărit peste partea de teorie, directa la partea a II-a, din care am răsfoit capitolele despre Cluj: Cap. 4 cu referire la lanțurile de producție locale și Cap. 5 procesele urbane: regimul de fabrică și fluxurile migratorii din Cluj-Napoca.

Acum urmează s-o recitesc da capo al fine. Cartea este dedicată profesorilor Petru Iliuț și Traian Rotaru. Norbert Petrovici este doctor în sociologie la Universitatea „Babeș-Bolyai” și reprezentantul UBB în comisia de urbanism a municipiului Cluj-Napoca. Este membru al Facultății de Sociologie și Asistență socială din Universitatea „Babeș-Bolyai” și este specializat în sociologie urbană și organizațională.

Câteva note de lectură aici.

 

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment