Advertisements

Iubirile Zoiei Ceaușescu

Despre scurta relație a fiicei dictatorului (Zoia Ceaușescu) cu scriitorul Petru Popescu, una mai mult imaginară, știm din cartea acestuia Supleantul. Bărbat frumos și foarte talentat, Popescu era celebru în Epoca de aur după ce publicase două cărți foarte apreciate de public (Prins și Dulce ca mierea e glontele patriei). Scriitorul spune că Elena Ceuașescu nu îl plăcea și chiar Zoia i-ar fi sugerat să fugă din țară. Cert este că în 1974, Petru Popescu acceptă o invitație din partea Universității Iowa și nu se mai întoarce în țară. Este scriitor și scenarist și locuiește în celebrul Beverly Hills, din California.

Zoia și Valentin formau partea cât de cât normală a cuplului prezidențial al României comuniste, în timp ce prințișorul Nicu Ceaușescu se pregătea să ocupe o funcție importantă în partidul comunist, fiind prim-secretar la Sibiu. Valentin se implica doar la clubul Steaua. Îmi amintesc când am văzut, copil fiind, pe plaja din Neptun-Olimp, echipa națională cu Lucescu și toți fotbaliștii bronzați, jucând fotbal desculți, pe nisip. Un singur tip era încălțat cu adidași, și-l lăsau respectuos să bată loviturile libere: Valentin Ceaușescu.

Zoia Ceaușescu a fost, așa cum povestesc cei care au cunoscut-o îndeaproape, o tânără boemă și rebelă care nu și-a găsit niciodată locul în familia prezidențială, arata Evenimentul Zilei. Nicolae Ceaușescu și mai ales Elena au avut mereu un cuvânt greu de spus atunci când venea vorba de viața ei sentimentală:

Aşa cum a afirmat Paula Iacob, într-un interviu în „Zig-Zag-ul” din 1990, că  Nicu a fost o victimă a familiei Ceauşescu; tot aşa putem spune şi despre Zoia. În  timpul cât am asigurat securitatea Zoiei Ceauşescu, aceasta a fost prietenă apropiată cu un medic ginecolog din Cluj, pe nume Dan Vinţe.

Zoia se îndrăgostise foarte  tare de acest tânăr. Se întâlneau aproape în fiecare săptămână la Predeal. Dan venea de la Cluj cu un Renault 16, joia după-amiaza şi pleca duminica seara sau  lunea dimineaţa. Eu raportam şefului de Direcţie că totul este bine.

Amorului dintre Zoia și un medic clujean

În 1970, atunci când avea doar 21 de ani, Zoia îl cunoaște (nu se știe dacă în urma unui control sau nu) pe medicul ginecolog clujean Dan Vinţe, bărbatul care a fost la un pas să devină ginerele lui Nicolae Ceaușescu. Povestea de dragoste dintre Zoia și Dan este povestită de Dumitru Burlan, ofițer specialist I în cadrul Direcției a V-a a DSS, unul dintre oamenii desemnați să îi păzească îndeaproape pe cei doi îndrăgostiți:

Nu vă pot spune ce clipe frumoase a petrecut această fată. Se iubeau foarte mult, se sărutau  de faţă cu mine, dar eu mă prefăceam că nu văd nimic. Într-o zi, chiar i-am spus să nu-i fie ruşine de mine că eu nu am altă sarcină decât să-i asigur securitatea şi să facă abstracţie de prezenţa mea, dacă mă vede. După cât îmi aduc aminte, în vara lui 1973, l-a prezentat pe Dan Vinţe, la mare, „tovarăşului” şi „tovarăşei”. Nu a fost  acceptat, din cauză că era ungur, probabil.

S-au mai întâlnit de câteva ori, după  care ei i s-a interzis să-l mai vadă. Pe fondul acestei deziluzii, în februarie 1974,  Zoe a plecat de acasă cu Mercedesul alb, de două locuri, primit cadou de la  şahinşahul Iranului în 1972, la Gara de Nord. A lăsat Mercedesul în parcare şi a dispărut. În aceea perioadă nu existau măsuri de protecţie pentru Zoia şi nu s-a ştiut în ce direcţie a plecat. Conducerea Direcţiei, prin colonelul Pavel a alcătuit 12 echipaje  pe care le-a dirijat spre toate locurile în care s-ar fi putut duce Zoe.

Eu am avut intuiţie şi am solicitat colonelului Pavel să fiu trimis în Maramureş. Am format echipaj  cu maiorul Simionescu şi după nouă ore de mers cu maşina am ajuns la Sighetul Marmaţiei. Aici m-am convins că n-am dat greş. Mergând la restaurantul hotelului, am avut bucuria s-o văd pe Zoia, la o masă cu două prietene şi un bărbat. Ulterior,  s-a aflat că bărbatul era logodnicul uneia dintre cele două fete. Zoe nu m-a văzut.  M-am retras, am mers la maşină şi prin staţie am comunicat la Bucureşti că domnişoara Zoe (aşa i se spunea) este la Sighetul Marmaţiei.

N-au trecut decât câteva  ore şi, cu un avion special, au sosit la faţa locului Valentin, Nicu şi Emil Bobu (ministru de interne la vremea respectivă). Cei doi fraţi, Valentin şi Nicu, au discutat câte o jumătate de oră cu Zoe încercând s-o lămurească să vină acasă.

„Lăsaţi-mă în pace! Plecaţi la Bucureşti!” le-a zis Zoe. Eu am avut inspiraţie şi i-am  spus lui Nicu să o informeze pe domnişoara Zoia că este şi „tovarăşul Mitică” aici.  Auzind acest lucru, ea le-a spus celor doi fraţi să plece şi să rămân doar eu. Am  mers la masa acestora, am mai servit ceva, după care ne-am dus cu toţii la casa de  oaspeţi, unde s-a sărbătorit şi ziua de naştere a lui Zoe. Dimineaţa ne-am urcat în  cursa obişnuită de Tarom şi am aterizat pe aeroportul Băneasa. La uşa avionului  era generalul Pleşiţă, pe atunci prim-adjunct al ministrului de Interne,

Advertisements

Related Posts

About The Author

One Response

  1. Cărțile Ploieștiului
    January 5, 2018

Add Comment