Advertisements

Zilele regelui – note de lectură

Nu pot să spun că am savurat descrierea traseului cât eleganța scriiturii și unghiul subiectiv al dentistului angajat de proaspătul căpitan de dragoni Karl, până ce acesta a ajuns la „una din tălpile imperiului, acolo unde se termina calea ferată și unde se zăreau, încă o dată, apele Dunării”. De aici începe și literatura, după ce un fapt minor la prima vedere, devine un fapt însemnat, în dreptul unei insule lunguiețe care se chema într-un fel turcit, Ada Kaleh:

Apoi timpul s-a lungit încă o dată, ca un melc leneș, uneori se strângea în cochilie și ațipea, alteori înainta nehotărât, până când…

Desigur, n-o să fac spoiler, chiar dacă mai scap niște citate elocvente (și prescurtate) despre cele două trasee, ale căpitanului și ale dentistului:

După ce au pășit, însă, pe pământ valah, nimic n-a mai fost la fel. Iar cum nimic în lume nu e perfect, nici măcar deosebirile, a existat și un lucru comun la sosirea lor în Bucuresci.

Principele Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig de Hohenzollern-Sigmaringen…

…mai înainte de a i se fi spus Carol I și Herr Joseph Strauss imediat ce a ajuns în centrul orașului, au făcut ochii mari și s-au minunat când au văzut destui porci bălăcindu-se în noroi, liberi și grași, chiar sub geamurile casei care trecea drept palat domnesc.

Nu trebuie să ajungi până la capătul romanului scris de Filip Florian (apărut la Polirom în 2008) ca să afli că zilele regelui (conform sintagmei ce dă titlul cărții) abia stăteau să înceapă. Această istorie în racursi a regalității din perspectiva unui dentist nu se putea termina altfel, decât chiar așa, înainte să înceapă, iar savoarea lecturii o dă creuzetul etnic reprezentat de Principatele române la sfârșitul secolului al XIX-lea.

La finalul “Princepelui” său, Eugen Barbu notează cum, după mazilirea şi uciderea principelui vechi, la Bucureşti soseşte un nou „princepe” fanariot. Odată cu acesta, mai către seară, tot pe la „bariera Vergului”, intră şi un nou messer „de la Orient”. Acolo, în final de roman, continuatorii personajelor principale intră în scenă, ambii, pe la Răsărit. În cartea lui Filip Florian, parcă în oglindă, personajele civilizatoare (regele şi medicul său de ocazie), vin dinspre Apus, intrând în oral pe la sud sau dinspre Titu 🙂

– recenzie în curs –

Advertisements

Related Posts

About The Author

No Responses

Add Comment