Advertisements

Autori pe Wattpad

Wattpad sau micuța aplicație portocalie este o platformă inițiată în anul 2006, descărcată de 6 milioane de ori la timpul respectiv și care, de-a lungul anilor, a devenit foarte populară și a strâns până în prezent o imensă comunitate de tinere talente și nu numai, făcând concurență celor de la Kindle Books.

Ce face de fapt Wattpad? Ei bine, platforma vine și încurajează scriitori amatori să-și exteriorizeze ideile și imaginația într-un mod foarte ușor, plăcut și compact, fără prea multă bătaie de cap. Până în anul 2007, Wattpad înregistra un număr de 17.000 de lucrări, număr care a crescut foarte mult până în prezent.

De ce aleg cititorii Wattpad? Simplu. Aplicația nu necesită hardware special, ci folosește telefoanele mobile pentru a descărca textele din Internet, a le stoca și afișa. Cum tehnologia a ajuns la un nivel înalt și este în continuă evoluție, Wattpad oferă o gama largă de cărți din toate categoriile și pentru toate vârstele, atrăgându-i pe înrăiții de lectură care au lăsat cartea clasică în raft.

Pe lângă ușurința cu care putem accesa diversificata listă de cărți, Wattpad dă o mână de ajutor scriitorilor încă nelansați să intre în contact cu publicul rapid, ușor și necostisitor. Având în vedere că lansarea unei cărți la o editură necesită un protocol destul de complex, utilizatorul aflat la început de drum poate intra în contact cu publicul printr-un singur click.

Într-adevăr, Wattpad oferă doar reclama fiind un site gratuit, dar de aici au plecat unii din cei mai renumiți autori contemporani. Anna Todd este unul dintre cele mai solide exemple, plasată în New York Times și numărul 1 internațional cu seria care a lansat-o, After. Anna și-a început cariera pe Wattpad unde a dat viață eroilor săi plecând inițial de la un fan-fiction dedicat trupei One-Direction care în 2013 a ajuns la un număr de 1,3 miliarde de cititori. În 2013 cartea a fost publicată la insistențele fanilor având 15 milioane de exemplare traduse în 30 de limbi.

Anna Todd și-a câștigat rapid popularitatea și astfel, Paramount Pictures a cumpărat drepturile și pregătește lansarea filmului cu același nume avându-i în prim plan pe Hardin și Tessa, cuplul care a zguduit planeta. „Nu știu cum să spun altfel: sunt o cititoare ajunsă scriitoare. Scriu pe telefon când sunt la magazin, când mă plictisesc la plimbare”, a afimat ea într-un interviu difuzat de Rue89.

În România o avem pe tânăra, Georgiana Sandu care s-a bucurat de un real succes cu seria sa Dangerous Love alături de Prefă-te că mă iubești. Autoarea din Slatina a publicat primele trei volume din serie pe lângă alte lucrări și în 2018 le oferă fanilor cel de-al patrulea volum. La vârsta de 16 ani și-a lăsat imaginația să se joace cu literele și cuvintele până au luat viață Harris și Katherine.

Eram în clasa a 12-a atunci când am început să scriu  „Dangerous Love”. Nu scriam în timpul zilei, dar scriam foarte mult noaptea până la ora 2-3 dimineaţa, ca să termin un capitol şi să îl postez. Cât despre profesori, cred că doar doi ştiau de pasiunea mea, pentru că ascundeam, dar câteva prietene ştiau şi una dintre ele, fiind mai îndrăzneaţă, a spus la un moment dat unei doamne profesoare…

…afirma Georgiana într-un interviu:

Reacţia a fost ca a oricărei alte persoane care află că scriu o carte: „Serios?!”, asta însoţit de nişte ochi miraţi şi o reacţie surprinsă. Mi-au cerut să le dau cartea s-o citească, dar evitam asta pe cât posibil. Atunci nu aveam încredere în capacitatea mea, pentru a le arăta ceea ce fac şi celor din jur.

Pe lângă Georgiana, Corina Cîntea a ajuns la sufletul cititorilor cu seria Triplu H, dar și alte lucrări precum Rebela, Micuța balerină, seria Salem, Măști și secrete și nu are de gând să se oprească aici. Alte nume ca A. Stephanie, Mirela Iconaru, Alexa Drăgan și multi alții au plecat de pe această aplicație încurajând mici scriitori să iasă din anonimat. De aceea, Wattpad este o cutie cu surprize pentru edituri care nu se sfiesc să-și arunce ochii din când în când în căutare de noi titluri și autori.

Așa că, dragi scriitori în devenire, de ce nu?

Advertisements

Related Posts

About The Author

One Response

  1. Bogdan
    December 28, 2017

Add Comment