Advertisements

Viața bate și cartea, nu doar filmul

Ieri noapte, în capitala unei mari țări din fosta Europă de est sau din proximitatea Balcanilor, scriitoarea Doina Popescu din Brăila a fost agresată în propria mașină, o ambulanță second-hand abia achiziționată și nedecolantată de care se folosește în deplasările sale pe la târgurile de carte.

Agresorii au considerat că doamna aduce suspect de mult cu șoferul ambulanței negre, deoarece purta (sau încerca să se schimbe de) o bluză neagră. Care ambulanță este un bau-bau sau mitul urban recirculat de câțiva ani buni, mai ales prin zonele cu infracționalitate ridicată cum este și cea a Gării de nord din București.

Nu-i deloc ușor să fii scriitor cu normă întreagă într-un oraș mic. Tocmai din acest motiv și-a luat doamna Doina ambulanța. Anul trecut a fost plecată cu o alta, albastră, până la 1 decembrie – sezon plin. Anul acesta tocmai făcea o pauză, ca să-și schimbe ambulanța veche cu una ceva mai încăpătoare și probabil mai confortabilă.

Într-un recent interviu pentru scena9.ro, scriitoarea susține, râzând cam amar, că:

De regulă, am povești mai bune decât povestea mea. Să zicem că se va găsi la un moment dat un scriitor bun, ca să-mi scrie și povestea mea, care nu-i de colea. Dar până nu epuizez toate celelalte subiecte, n-am de gând să mă apuc de mine.

Mărturisește că avea de gând să scrie și despre „Ambulanța pentru literatură”, dar, ce-i drept, nu așa de palpitant cum au făcut-o acei domni aseară. Din păcate viața sau media show-ul a bătut cartea, a scuipat-o și i-a stins o țigară pe față. Potrivit declarației scriitoarei Doina Popescu-Brăila:

Pentru ei, conta doar spectacolul lor, se întrebau câte like-uri au, cine a distribuit, „spune-i și nu știu cui să distribuie”. A fost, practic, un show de Facebook.

S-au distrat, dar acum eu pot să spun cu oarece tristețe că, atunci când anunț câte un eveniment sau câte o lansare de carte, nu am 130 de distribuiri sau câte or fi avut cei de aseară. Cultura contează mai puțin în această țară, contează show-ul și absurdul.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment