Advertisements

Ultima fotografie

Încă nu mă pot decide în ce mod m-a influențat această carte. Dacă sunt dezamăgită, contrariată, revoltată, tristă sau pur și simplu captivată și inserată în rândurile ei. Cert este că nu mă așteptam la acest conținut. Titlul mă ducea cu gândul la încă o poveste banală de iubire neîmplinită pe care un personaj ajunge să o retrăiască după mulți ani. Ce găsesc în schimb? O călătorie a unui fotograf pe o navă de croazieră.

Nu orice fotograf. Nu orice călătorie. Zeci de povești spuse într-o poveste, psihologie, idei filosofice, copilărie, depresii, împliniri, teme de interes general și abstracțiuni. Toate discutate în cabina unei nave sau pe puntea acesteia de către doi oameni, foști colegi de școală, ajunși la maturitate. Ea, Diana, a fost îndrăgostită de el, Alexandru Zaharia nu a fost. O călătorie neașteptată pe parcursul căreia cei doi își întind viața pe tavă unul în fața celuilalt.

(…) mi-a arătat cam într-o oră zeci și sute de rafturi de cărți și mi-a zis: Sunt atât de multe, oricum nu le vei putea citi pe toate, ți-ar trebui zece vieți sau douăzeci sau cincizeci, trebuie să știi să alegi, să știi să te bucuri, să ai cărțile tale, și a accentuat „tale”, ale tale, de suflet, cărțile tale pansament… acolo unde găsești prieteni și soluții de salvare. Știi ce mi-a zis? Sună patetic, dar atunci, cred că aveam vreo doișpe ani, era ceva așa, destul de neverosimil. Mi-a zis: Un prieten te poate înșela, dar o carte niciodată. Întotdeauna, de când a fost scrisă, până în veci, se termină la fel… .

Întâmplări despre iubiri neîmplinite, vieți ratate, regrete, banalități, divinitate, comunism, politică, presă etc, îi țin pe cei doi în priză pe tot parcursul navigării. O carte care uimește, ține în priză cititorul care nu știe ce temă va fi abordată pe următoarea pagină, cine dintre personaje a avut o viață mai palpitantă și ce le va rezerva finalul călătoriei.

Rânduri care par ușor de asimilat la început, dar care treptat se adâncesc și creează un decor tot mai complex, unde se desfășoară acțiuni tot mai intense și apar povești tot mai dure și mai captivante. Cu această carte nu ai timp să te plictisești. O notă de lectură, aici.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment