Advertisements

Festivalul de carte Transilvania

Anul acesta ar fi trebuit să se ţină cea de-a 7-a ediție a Festivalul internaţional de carte Transilvania. În paralel cu deschiderea salonului Bookfest Cluj, echipa FICT mulțumește tuturor celor care s-au implicat în buna desfășurare a celor șase ediții ale Festivalului și anunță în comunicatul de pe pagina sa că FICT 2019 nu va avea loc:

Împreună am reușit să arătăm lumii că o comunitate este puternică prin intermediul Cărții! Nu uitați: Clujul citește!!! Vrem să credem că va citi mereu! Viitorul trebuie să fie al oamenilor cu Carte! FICT-ionarii!

„Vă vom ține la curent cu ce se va întâmpla mai departe, căci ceea ce am învățat de-a lungul acestor ani nu merită să se piardă”. Directorul FICT, poetul Gabriel Bota, a declarat într-un interviu acordat pentru Clujul Cultural că „decizia de a face o pauză de un an, sau de a nu organiza ediția de anul acesta a fost una extrem de grea și de dificilă”.

Ea a venit totuși ca o consecință a dificultăților pe care le-am întâmpinat în organizarea edițiilor anterioare, și aceste dificultăți au ținut întotdeauna de strângerea bugetelor.

„A lucra mai tot timpul într-un echilibru fragil în care nu știi dacă îți poți acoperi costurile, e cel puțin complicat și frustrant… Sunt din ce în ce mai puțini cei care ar putea fi dispuși să investească în cultură, în general, și în cultura scrisă, în mod particular. În cele din urmă însă, nu vreau să indic că cineva ar purta o vină, pur și simplu contextul cultural actual este efectiv nefavorabil!”

Salonul de Carte Bookfest de la Cluj-Napoca se desfăşoară între 5 şi 8 septembrie, în Parcul Central. Din păcate, tocmai în anul cărții Festivalul Internațional de Carte Transilvania ia o pauză. Asta în timp ce, la nivelul Uniunii Europene, România se află pe ultimul loc în clasamentele pieței de carte. Pachetul legislativ privind Anul cărţii 2019 include programul „România citește” şi se numește „Pactul pentru Carte”.

Conform inițiatorilor, scopul său ar fi dublarea consumului de carte la nivel național, până anul viitor, prin stimularea lecturii și susținerea unei educații de calitate. Asta apropo de distanţa de la vorbă la faptă…

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment