Advertisements

Stăpânul castelului

Teodora Matei a debutat acum doi ani la Editura Tracus Arte, unde a publicat împreună cu Lucian Dragoș-Bogdan „Omul fluture”, o trilogie cyberpunk care a continuat cu „Maya” la Tritonic şi se va încheia cu „Sindromul Charlotte”, în curs de apariție la aceeași editură. Sub nume propriu a publicat trei cărți: anul trecut colecția de povestiri „Cel ce simte” și anul acesta „Tot timpul din lume”, recenzat de Arci aici.

„Stăpânul castelului” este primul ei roman fantasy, apărut anul trecut la Tritonic. A fost întâi o povestire cu acest titlu, publicată acum 5 ani, în foileton, pe revistanautilus.ro (prima povestire formează capitolul 1 din carte, O noapte). Este asemenea mai-celebrului Silozul (din genul SF), un roman omnibus. Am aflat despre Teodora la standul editurii, am întrebat-o apoi pe facebook cu ce carte-mi recomandă să-ncep să fac cunoștință cu scriitura ei, iar răspunsul autoarei a fost „Stăpânul castelului”. Altfel, coperta cărții nu m-ar fi atras, fiind prea gothică pentru gustul meu 🙂

Povestirea însă, ca și stilul scriiturii Teodorei, este foarte cursivă și nu cred că face neapărat parte dintr-un gen. Teodorei Matei îi reușește din prima încercare un fantasy modern, cu personaje când comice, când tragice, cu mecanisme interioare ce se dezvăluie treptat. Dacă nu s-ar fi întins pe lungimea unui roman, izul narațiunii ar fi adus cu realismul magic din nuvelele lui Vasile Voiculescu ori din „La Țigănci”-le lui Eliade.

Chiar dacă aceste povești din interiorul poveștii principale par să încurce mai mult decât să descurce firul narațiunii, tocmai aerul acestora l-am apreciat – poate fiindcă nu sunt fan al genului citat și am găsit alte punți de legătură, livrești. O temă tipic feminină este cea a alegerilor: Teodora Matei insistă în deslușirea tainelor sufletești, analizând ce ne determină să luăm anumite decizii în viață, aceste alegeri având uneori consecințe catastrofale pentru cei de lângă noi, indiferent că luăm acele decizii mai puțin conștienți de toate opțiunile care ne stau la dispoziție.

Cumva, cartea mi s-a părut mai mult un studiu de caz al personajului masculin, camuflat într-o intrigă de roman polițist. Din acest motiv Rita, cel mai complex personaj, deși determină traseul cărții, rămâne și cel mai misterios.

– note de lectură, în curs de actualizare –

 

Advertisements

Related Posts

About The Author

No Responses

Add Comment