Advertisements

Llosa pentru Spania

Ieri a avut loc în Barcelona un marş în favoarea unităţii Spaniei, organizat de Partidul Popular şi alte partide unioniste. De la o tribună ridicată în centrul Barcelonei au vorbit, printre alţii, Josep Borrell (socialist, fost preşedinte al Parlamentului European) şi Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru literatură.

Scriitorul peruan cu cetățenie spaniolă a ținut să avertizeze în mesajul său pe „complotiştii” lideri catalani Carles Puigdemont şi Oriol Junqueras. Într-un discurs dur, Llosa a avertizat că pericolul naţionalismului ar fi „umplut istoria de războaie, sânge şi cadavre”, pentru că „pasiunea poate fi distrugătoare şi feroce când este generată de fanatism şi rasism”. El a omagiat Barcelona care „este capitala culturală a Spaniei, iar Catalonia mereu a fost avangarda democraţiei spaniole”, dar a deplâns faptul că „firmele pleacă din Barcelona ca si cum ar fi un oraş medieval bântuit de ciumă”.

Această contra-manifestație a scos în evidență că în Catalonia nu este vorba de o simplă mișcare națională, de eliberare a unor asupriți de sub jug străin, ci una naționalistă și secesionistă, cu scop mediatic. Dacă e să luăm de bune vorbele marelui romancier, și marșul în favoarea unității, ca și reacția poliției au fost tot manifestări medievale împotriva independența unei provincii.

În secolul XXI asemenea probleme s-ar presupune că se rezolvă la masa tratativelor, care probabil că vor avea în cele din urmă loc, abia după ce ambele tabere vor puncta pe teren mediatic. Adevărul este că în această situație nu mai există soluții simple. Se puteau duce tratative de la început, pentru a nu lăsa conflictul să devină acut, iar acum va urma declararea unilaterală a independenței regiunii.

Mario Vargas Llosa a trăit în capitala catalană în anii ’70 dar de atunci a trecut aproape o jumătate de secol, iar cei 500 de ani de istorie au cam fost uitați, pentru că oamenii simt povara prezentului. Poliția a estimat că la marșul organizat împotriva secesiunii Cataloniei de Spania au luat parte 350.000 de persoane.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment