Advertisements

Se simte scăderea TVA la carte în vânzări?

De la 1 ianuarie 2016 preţul cărţilor a scăzut cu aproximativ 3,67%, odată cu modificarea cotelor TVA (de la 9 la 5%). O reducere care, deşi pare mică, i-a făcut pe editori să spună că orice măsură ca aceasta – cu potenţial de a impulsiona piaţa – este binevenită. Editurile din România şi lanţuri de librării din ţară au modificat din ianuarie preţurile cărţilor, cu speranța că 2016 va fi un an în care românii vor citi mai mult.

Per volum, reducerea înseamnă în medie cam 1 leu, ea simțindu-se mai degrabă la cărțile scumpe. Măsura reducerii TVA la carte vine ca urmare a unui amendament la Codul Fiscal, anunțat anul trecut cu ocazia Zilei Internaţionale a Cărţii de către fostul ministru al Culturii, Ionuţ Vulpescu. Piaţa de carte din România era estimată de către Federaţia Editorilor din România la maximum 100 de milioane de euro în 2015, incluzând manualele, auxiliarele şcolare şi ediţiile din chioşcuri.

Din păcate pentru cititorii din generația Y, reducerea TVA-ului pentru cărţi la 5% nu se aplică și la eBook-uri. Conform unei percepţii greșite a legiuitorilor, eBook-ul este considerat produs multimedia, nu carte, așa că reducerea în cazul său este de la 24 la 20%. Singura șansă de impulsionare a vânzărilor rămân festivalurile și târgurile de carte: din a doua jumătate a lunii se pregătește Gaudeamus – la București, între 16 și 22 noiembrie.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment