Advertisements

Sapiens

Publicat iniţial de Yuval Noah Harari în Israel în 2011, volumul Sapiens. Scurtă istorie a omenirii, a fost declarat bestseller New York Times și a devenit rapid bestseller internaţional, fiind tradus în peste patruzeci de limbi. Cartea recomandată de Barack Obama, Bill Gates sau Mark Zuckerberg a apărut în acest an și la Editura Polirom, în traducerea lui Adrian Şerban, fiind una dintre cele mai aşteptate apariţii ale verii.

Volumul a fost publicat în prestigioasa colecţie „Historia”, în ediţie cartonată. Barack Obama, care apare și el într-o imagine la pagina 135 din ediția română, îl consideră o lectură interesantă şi provocatoare:

Ne ajută să înţelegem de cât de puţin timp suntem pe acest pământ, de cât de puţin timp există lucruri ca agricultura sau ştiinţa şi de ce este bine să nu le luăm ca pe ceva de la sine înţeles.


Majoritatea creștinilor acceptă teoria evoluționistă, dacă nu în întregime, măcar acea parte a ei de care se folosesc la serviciu. Treaba aceasta se oprește însă la apariția omului din maimuță, creștinii nefiind dispuși să șteargă rolul Divinității din creație. Există încercări de corelare a datelor biblice cu ultimele descoperiri ale paleontologiei. Cu acest gen de inteligență rabinică se apleacă și istoricul israelian asupra arborelui cronologic al omenirii.

Acum 100.000 de ani, pe pământ existau cel puţin şase specii de oameni. Astăzi există una singură: Homo sapiens. Ce s-a întâmplat cu celelalte? Şi cum am ajuns să fim stăpânii planetei? De la începuturile speciei noastre şi rolul pe care l-a jucat în ecosistemul global pînă în modernitate, Sapiens îmbină istoria şi ştiinţa pentru a pune în discuţie tot ce ştim despre noi înşine, ne arată cum ne-am unit ca să construim oraşe, regate şi imperii, cum am ajuns să credem în zei, în legi şi în cărţi, dar şi cum am devenit sclavii birocraţiei, ai consumerismului şi ai căutării fericirii.

De asemenea, ne îndeamnă să privim în viitor, căci de cîteva decenii am început să încălcăm legile selecţiei naturale care au guvernat viaţa în ultimii patru miliarde de ani. Dobîndim capacitatea de a modela nu doar lumea din jurul nostru, ci şi pe noi înşine. Încotro ne duce aceasta şi ce vrem să devenim? Yuval Noah Harari notează în epilogul volumului:

Acum 70.000 de ani, Homo sapiens era încă un animal neînsemnat care îşi vedea de treburile lui într-un colţ al Africii. În următoarele milenii s-a transformat în stăpânul întregii planete şi teroarea ecosistemului. Astăzi e pe punctul de a deveni zeu, gata să dobândească nu doar tinereţea veşnică, ci şi capacităţile divine de a crea şi a distruge. (…) Există ceva mai periculos decât nişte zei nemulţumiţi şi iresponsabili care nu ştiu ce vor?

Yuval Noah Harari a obţinut doctoratul în istorie la Universitatea Oxford şi este profesor de istorie universală în cadrul Departamentului de Istorie al Universităţii Ebraice din Ierusalim. În 2012 a primit Premiul anual Polonsky pentru creativitate şi originalitate în ştiinţe umaniste. Puteţi urmări aici canalul Youtube al autorului. Mai multe informaţii despre acest volum, aici. Volumul trebuie citit rapid, înainte să apară și cea mai recentă carte a sa, Homo Deus: Scurtă istorie a viitorului (2015), tot în traducere la aceeași Editură Polirom.

Advertisements

Related Posts

About The Author

No Responses

Add Comment