Advertisements

Recomandări filme și cărți 2016

Recomandările de azi sunt filme și cărți descoperite în acest an de către: Judith State – actor, coregraf, dansator, Horia Corcheș – profesor și scriitor, și Elena Dinu – redactor teatru.info

 Judith State, actor, coregraf și dansator
Filme:
 1. SieranevadaCristi Puiu 
 2. Trust – Hal Hartley
 3. Before the FloodLeonardo DiCaprio (documentar)
Cărți:
 1. Femeile lui Lazăr, de Marina Stepnova
 2. Tunelul – de Ernesto Sabato
 3. AntimetafizicaNichita Stanescu însoțit de Aurelian Titu Dumitrescu

 Horia Corcheș, profesor și scriitor

Filme (numerotarea nu vizează o ordine a preferințelor mele):

 1. Sieranevada – Cristi Puiu îmi place, chiar dacă rămân încă mai legat de Aurora. Aș zice că e un film despre cum lucrurile care ne despart sunt și cele care ne apropie.
 2. One more time with feeling, documentar excepțional despre un artist genial, Nick Cave, prins în etapa de producție a ultimului său album, pe fundalul decesului fiului său de 15 ani. Verry touching, fără a fi patetic. Poate că „e mai mult Paradis în Iad decât ni s-a spus.”
 3. La punctul acesta, dacă tot a fost așa liberă grila de alegeri, fac un fault și nu zic un film sau un spectacol, ci un album. Radiohead, A Moon Shaped Pool. Atât 🙂

Cărți – fiind atât de largă aria de opțiuni, neavând alte restricții decât propunerea generică de a indica trei cărți și trei filme ori spectacole, am fost tentat să îmi stabilesc eu niște subdiviziuni, ca să-mi ușurez alegerile, oricum foarte dificile. Am să aleg deci o carte străină, o carte din literatura română pentru adulți și una din literatura română pentru copii. Pentru fiecare dintre aceste secțiuni autoimpuse am decis greu și cu siguranță extrem de subiectiv. E o nedreptate pe care o fac, mai ales scriitorilor români, unii prieteni sau amici, multe cărți ale lor stându-mi pe limbă, dar în fine, alegerea impune o disciplină a asumării.

 1. Așadar, pentru literatura străină zic Peixoto, Nicio privire. E o apariție mai veche, la a cărei lectură am ajuns doar anul acesta, am și citit cartea într-o perioadă în care m-a ros fără milă. Un roman scurt, pe care însă nu-l poți duce dintr-un răsuflare și care rămâne în tine ca o rană. Stil halucinant, o poveste maladivă, fascinantă și apăsătoare.
 2. Pentru literatura română voi propune apariții de anul acesta, atât la capitolul adulți, cât și la literatura pentru copii. Așadar, adulți: Lavinia Braniște, Interior zero (Polirom). Un roman scris în cheie minimalistă, lectură cu sufletul la gură, scriitură relaxată și vie. De-ale zilelor noastre, oboseli, plictiseli și refugii, fără patetisme, cu substrat. Chiar și în fața rezervelor unor critici, o carte mai mult decât pasabilă și, zic eu, o mână care va mai scrie pagini puternice. PS: foarte tare și Rostogol merge acasă (Athur), microromanul pt. copii al Laviniei Braniște, apărut tot în acest an.
 3. În cazul literaturii pentru copii merg pe mâna lui Alex Moldovan, cu Olguța și un bunic de milioane (Athur),  o carte amuzantă și tonică. Olguța e vaccinată și face bine pact cu viața, se descurcă la maxim și ascultă jazz. Ce să vrei mai mult de la o preadolescentă?

 

 Elena Dinu, redactor teatru.info

Filme:

 1. Lilya 4-Ever, în regia lui Lukas Moodisson – un film trist. Despre naivitate si sperante zdrobite.
 1. Yella, în regia lui Christian Petzold – ca o fraza germana, cu topica ei caracteristica unde verbul care dezvaluie actiunea e la sfarsit. Exact asa si-a construit filmul Cristian Petzold, e uimitor.
 1. Iklimler, în regia lui Nuri Bilge Ceylan – sau Climates (2006), m-a impresionat prin felul minimalist în care vorbește despre înstrăinare, indiferență și singurătate în cuplu.

Cărți:

 1. Arta Popescu, de Cristian Popescu – pentru ca nu am mai citit o așa proză-poezie atât de intensă, de o tristețe copleșitoare. Vorbește despre moarte cu umor și durere. Își scrie necroloage. Am simțit în fiecare cuvânt intensitatea cu care a ars și a iubit viata având mereu conștiința morții:

Noaptea. Singur. Fără tine, duduie-tristețe, fără tine, duduie nebunie, cucoana – Apocalipsa, dragostea mea. Ce-as mai sorbi acum din păhărelul de țuică făcut de dumneata din prunele ce cresc acolo-n rai, în pomul vietii!’’

 1. Portretul lui M, de Matei Călinescu – o carte scrisa din iubire. Iubirea unui tata pentru M, copilul lui dispărut. Un copil cu o inteligență, sensibilitate și frumusețe sufletească speciale, care suferă de autism și dispare la 25 de ani. Tatăl își trăiește perioada de 40 de zile de doliu rememorând viata lui M și încercând să-i înțeleagă frumosul suflet. Contrar celor spuse cartea este atât de luminoasă, iar lecturarea acestei mărturisiri de dragoste și durere te poate schimba pentru totdeauna.
 1. Vreme ciudată la Tokio, de Hiromi Kawakami – cartea asta e o bucurie, un vis, am citit-o pe nerăsuflate.  Am trăit cu minunatele Tsukiko și Sensei câteva ore în care am ras și am plâns și iar am ras. E o carte despre prietenie, singurătate, a unor oameni singuri. E multă tandrețe, bunătate, tristețe dar și umor în cartea asta frumoasă ca un vis, iar personajele atât de mult sake beau încât eram și eu în stare de euforie când am terminat cartea
Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment