Advertisements

Manolescu reales, la al patrulea Congres

Nicolae Manolescu a fost reales ieri la „cârma” Uniunii Scriitorilor cu 744 voturi, după cum anunță Agerpres. Pentru funcţia de preşedinte al Uniunii au mai candidat senatorul USR Dan Lungu (336 voturi), scriitorii Ştefan Mitroi (98 voturi), Simona Vasilache, (27 voturi) şi eseistul Narcis Zărnescu (7 voturi).

Alegerea criticului drept păstor al scriitorilor nu a fost o surpriză, deși mulți dintre scriitorii mai vocali pe facebook voiau schimbarea. Ce i se reproșa vechii gărzi din USR erau abuzurile „comisiei de excludere” – expresie a unei organizații resimțită astfel ca ostilă, oligarhic-represivă și monopolistă. Câteva observații la cald, preluate de pe wall-ul tânărului critic Paul Cernat:

1) majoritatea absolută a scriitorilor instituționalizați se simt reprezentați de N. Manolescu. Foarte bine. Nu trebuie persiflați sau stigmatizați, au motivele lor și trebuie respectate. 

2) o lecție de care ar trebui să țină seama și alții, la alte niveluri (politice), e aceea că schimbările revoluționare sau pe repede înainte, prin forțări din afară, la nivelul unor astfel de organizații sînt contraproductive și ar trebui evitate. 

3) numărul relativ mare de voturi obținute de Ștefan Mitroi (aproape 100) arată că destui scriitori simt nevoia unei „a treia căi”.

4) Dan Lungu, susținătorii săi din „vechea” USR și cei din afara ei (la fel de numeroși, cred) au ocazia să construiască o alternativă instituțională de la firul ierbii, care să poată intra în competiție loială pentru statutul de utilitate publică, timbrul literar ș.cl. E o misiune dificilă, dar care va trebui asumată. Să sperăm că nu va avea soarta ASPRO. Celor care vor și pot să se înhame la așa ceva le urez succes, tenacitate și înțelepciune.

Reacția poetului Yigru Zeltil: o uniune alternativă riscă să rămână una mai mult simbolică (și nu uniune, ci mai mult asociație), ceea ce a fost în parte și soarta ASPRO, care s-a lovit de monopolul USR în virtutea patrimoniului. Nici „reformiștii” (pentru care am fost un fel de „tovarăș de drum”) nu sunt suficient de uniți pentru a mai produce o uniune funcțională de la zero.

O spun cu tristețe, s-ar putea să mai treacă un timp destul de lung până vom mai vedea o formă eficientă și profi de organizare în breasla asta, poate încă o generație sau două de scriitori.

Cei mai tineri sunt încă neinteresați de așa ceva, asta și pentru că „meseria” de scriitor s-a demonetizat, dar și pentru că nu pot vedea niciun viitor în asta. Doar așa, pe baza unui hobby neasumat profund, nu ai cum să faci o organizație de durată.

Din cele 1227 de voturi valabil exprimate Nicolae Manolescu a strâns 60,64% , Dan Lungu – 27,38%, Ştefan Mitroi – 7,99%, Simona Vasilache – 3,50%, iar Narcis Zărnescu – 0,57%. Iată și prima declarație a criticului octogenar după câștigarea unui nou mandat la președinția Uniunii Scriitorilor:

Persoana mea putea să lipsească din această conjunctură, doar că, iertat să fiu, n-am prea avut pe cine să las în urmă.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment