Advertisements

Privighetoarea

O carte prin care sunt aduse la viață întâmplări din Al Doilea Război Mondial, povești tragice, greu de perceput și de imaginat în zilele actuale. O perioadă în care soldații francezi au cedat în fața germanilor, un Paris distrus și maltratat, timpuri ale foametei, păduchilor și sărăciei extreme. În aceste timpuri se fac remarcate femeile, cele care lucrau din umbră, care se opuneau tacit și au reușit să facă ceea ce nimeni nu și-ar fi putut imagina. Două surori diferite, Isabelle- tipul de fetiță rebelă, revoltată, rămasă orfană după moartea mamei sale și abandonul tatălui, cu sângele mereu zvâcnind în vene și  Vianne- sora mai mare, cea care și-a găsit alinarea în bărbatul de care se îndrăgostește și alături de care duce o viață liniștită și fericită.

Viața lor se schimbă însă total odată cu începerea războiului. Antoine, soțul Viannei pleacă în război și totul se năruie odată cu invadarea Parisului. Supraviețuirea de la o zi la alta devine principala ocupație, asistarea la deportarea evreilor, la crime, cenzură, abuzurile infinite și violurile soldaților germani o aduc pe Vianne în stare de disperare.

– Știi ce am aflat în lagăr?

– Ce? O privi iar Vianne.

– Că ne pot face orice, dar nu ne pot pângări sufletul. Nu pot schimba ce se află în inima noastră. Trupul meu… mi l-au zdrobit din primele zile, dar nu și inima, Vianne. Orice ți-ar fi făcut acel neamț, i-a făcut trupului tău, iar trupul se va vindeca.

Issabele din fetița rebelă devine femeia eroină care ajută piloții Aliaților să ajungă din nou în țările lor prin traversarea Pirineilor. O misiune imposibilă pentru unii, dar nu și pentru cea denumită Privighetoarea. Planuri bine construite și gândite însoțite de o frică inimaginabilă și puterea neobișnuită de a traversa munții de nenumărate ori, aduc o luminiță în întunericul groaznic al războiului. Cele două surori ajung să fie unite, fără să realizeze, Issabele prin salvarea piloților, iar Vianne a copiilor evrei.

O carte care merită să fie citită, care te lasă fără cuvinte și fără suflu. Autoarea reușește să transmită, prin descrierile amănunțite, ororile din lagăre, durerile insuportabile, traume fizice și psihice, trăiri care au fost cândva reale și care azi transmit emoții veritabile.

Aviz cititorilor sensibili.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment