Advertisements

Premiul Nobel 2017

Potrivit New Republic, cele mai mari șanse le au norvegianul Jon Fosse (romancier și dramaturg), albanezul Ismail Kadare (romancier și poet), portughezul Antonio Lobo Antunes (romancier și medic) și ungurul Laszlo Krasznahorkai (romancier, scenarist), în vreme ce favoriții anului trecut, respectiv romancierul japonez Haruki Murakami, israelianul Amos Oz , împreună cu americanul Philip Roth și poetul sirian Adunis, nu se mai bucură de cotații ridicate la casele de pariuri.

Dar cum literatura nu se face la casele de pariuri (deși premiile sunt, ca întotdeauna, nedrepte cu cei care nu le primesc) șansele celor amintiți sunt egale. Noi, românii, ne gândim în continuare la Mircea Cărtărescu, dar ne-am consola și dacă premiul ar merge la poetul Adunis, ajuns de duminică în Cluj, la Festivalul Internațional de Carte Transilvania. Ar fi un gest politically correct, în lumina ultimelor interviuri ale acestuia.

Se pare că și un chinez, Yan Lianke, este pe lista marilor favoriți din acest an. În spiritul testamentului lăsat de Alfred Nobel, trebuie ca laureatul să fie cineva „care tratează chestiuni universale, care ne face să reflectăm la noi înșine”. Deutsche Welle comentează că după decizia de anul trecut a Academiei, care a stârnit discuții intense în spațiul public, în acest an membrii Academiei Suedeze ar urma să abordeze o direcție mai „conservatoare” în desemnarea câștigătorului.

Later edit: Scriitorul britanic de origine japoneză Kazuo Ishiguro, în vârstă de 62 de ani, este laureatul premiului Nobel pentru Literatură pe 2017 pentru romanele “de mare forţă emoţională în care a dezvăluit abisul din spatele simţului iluzoriu al conectării noastre cu lumea”, a anunţat Academia Suedeză.

“Opera sa e marcată de o formă reținută a expresiei, independentă de întâmplările narate. În același timp, proza sa conține elemente fantastice.” Când avea doar cinci ani, tatăl său, care lucra ca oceanograf, s-a mutat în Marea Britanie cu întreaga familie. “La început, părinții mei nu și-au dat seama că vor rămâne pe termen lung în Anglia, s-au simțit responsabili să păstreze legătura dintre mine și valorile japoneze. Am altă origine, gândesc altfel, perspectivele mele sunt oarecum diferite”, a declarat Ishiguro într-o discuție cu scriitorul Graham Swift. 

Citiți ce a declarat scriitorul pentru BBC după ce a aflat că a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatură, aici.

 

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment