Advertisements

Premiul Eminescu

Cei șapte poeți nominalizați la Premiul Național de Poezie “Mihai Eminescu” – Opera Omnia pe anul 2017 sunt:

1. Nichita Danilov – Iași
2.
Ovidiu Genaru – Bacău
3. Nora Iuga
– București
4.
Ioan Moldovan – Cluj
5. Aurel Pantea
– Alba Iulia
6.
Marta Petreu – Cluj
7. Liviu Ioan Stoiciu
– Vrancea

Gala de decernare a premiului va avea loc luni, 15 ianuarie (ziua de naștere a lui Mihai Eminescu) la ora 17, în sala de spectacole a Teatrului „Mihai Eminescu” Botoşani de la Casa de Cultură a Tineretului Botoşani. Valoarea Premiului Naţional de Poezie va fi de 35.000 lei. În cadrul Galei, Nicu Alifantis va susţine un recital extraordinar cu spectacolul Madam Mon Amour. Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Botoşani şi Fundaţia Culturală “Hyperion-c.b.” Botoşani. Marii favoriți din acest an sunt Nichita Danilov și Nora Iuga.

Interesant că Ioan Moldovan nu figura printre „fericiţii” clujeni analizaţi şi „criticaţi” de Nicolae Manolescu în „Istoria critică a literaturii române. Cinci secole de literatură”, apărut la editura Paralela 45 în luna noiembrie 2008. Volumul a fost lansat cu un mare succes la Târgul Gaudeamus din Bucureşti, iar singurii clujeni prezenți acolo sunt poeţii Ion Pop, Marta Petreu, Adrian Popescu și Ion Mureşan, criticii literari Marian Papahagi, Mircea Zaciu şi eseistul Ion Vartic.

Ca de fiecare dată când vine vorba de acest premiu substanțial, mai mult ca sigur că și în acest an va ieși cu scântei, fiind nevoie de trei “premii” anual (în fiecare oraș!) pentru a satisface toate orgoliile. Discuțiile legate de acest premiu au apărut în 2015 când el i-a fost acordat lui Gabriel Chifu, membru în conducerea Uniunii (în detrimentul unor Mircea Cărtărescu, Marta Petreu sau Aurel Pantea) și au culminat în 2016 când a ajuns la un critic literar: Gheorghe Grigurcu.

Premiul „Eminescu” era, până la momentul 2015, unul dintre foarte puținele premii din ecosistemul literar autohton a cărui onorabilitate se situa deasupra oricăror dubii. El a decăzut de atunci din postura de premiu-vedetă la cea de premiu pe marginea căruia au ajuns să se facă glume. De urmărit dacă în acest an USR Manolescu va supraviețui premiului Eminescu.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment