Advertisements

Laureatul premiului Eminescu

Laureatul celei de-a XXVII – a ediţii a Premiului Naţional de Poezie, Opera Omnia – pentru întreaga activitate este poetul albaiulian Aurel PanteaCâştigătorului nu i s-a dat imediat cuvântul, la microfon rostind câteva cuvinte  criticul literar Al Cistelecan de la revista „Vatra” din Târgu Mureș.

Aurel Pantea a absolvit Facultatea de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj (1972-1976) şi a cochetat cu scrisul încă din studenţie, când a fost redactor la revista „Echinox”. În prezent este conferențiar universitar dr. la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi redactor-șef al revistei „Discobolul” din Alba Iulia.

De asemenea, este președintele filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România – aripa Manolescu. Ediția cu numărul 27 a Galei de decernare a Premiului Național de Poezie pe 2018 a început cu scandal și a continuat pe un ton care i-a indignat pe unii spectatori botoșăneni ce au părăsit sala de spectacole a Casei cu Cultură a Tineretului care a găzduit evenimentul și anul acesta.

Manifestarea a început cu o serie de premii acordate de Editura Cartea Românească propriilor autori, iar pe scenă au urcat poeții Călin Vlasie și Răzvan Voncu. Încă de la primii autori strigați pe scenă pentru a-și ridica placheta, Călin Vlasie a izbucnit în fața sutelor de oameni prezenți:

  • Nu înțeleg, iertați-mă, e prima oară când dvs. schimbați regulamentul acordării premiilor Eminescu. Ce înseamnă timp limitat?
  • Dar dvs. sunteți cu premiile editurii, aici sunt premiile Eminescu…, i se răspunde din sală
  • OK, dar cât ne acordați?
  • Jumătate de oră…
  • Nu se poate așa ceva… Da, domnule, acum înțeleg, dar nu mă luați așa…

Într-un final, lucrurile s-au mai liniștit, iar premiile au fost acordate în intervalul de 30 de minute prestabilit, iar Călin Vlasie a revenit la sentimente bune și a recunoscut că a „început aiurea”, cerând-și scuze de la botoșănenii prezenți în sală. Citiți mai multe pe acest subiect aici.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment