Advertisements

Politica printre rânduri

Politica se face mai nou cu pretenții de intelectualism. După fiecare ciclu electoral apare câte o carte: Pas cu pas-ul lui Iohannis, Share-ul lui Mândruță și Facebook-ul lui Baconski de acum câțiva ani, ca și recenta Am ales România, publicată de Clotilde Armand.

Desigur, participarea la și mai ales câștigarea unei curse electorale reprezintă o experiență în sine, dar în ce măsură poate fi ea transpusă literar chiar de către protagonistul acestei experiențe? În fapt, cărțile sunt lipsite de valoare literară și mai mult ca sigur că nu acest gen de confirmare caută. Odată succesul de public confirmat prin vot, ele se vor note ale ideilor politice vehiculate de „autorii” lor în diferite interviuri, apariții publice șamd. Din care, eventual, analiștii și servitorii politici ai personalităților de pe copertă să conspecteze în caz că vor să intre într-un fructuos dialog de idei cu dânsele. Dar oare de când a devenit oare politica un domeniu atât de interesant, poate de când nu mai merge lumea la vot?

Valoare literară zero, ideologii politice spre zero (niciunul nu este considerat vreun ideolog al partidului său, ci doar un lider), atunci de unde acest interes – de a publica asemenea cărți, și de a fi citite? O să încerc o explicație: România a fost condusă de politicieni impuși de partide care au încercat apoi să funcționeze ca locomotive electorale – unii au reușit, alții nu. Dar ca o constantă, odată ajunși în funcții acești politicieni încearcă să se ridice deasupra maselor, alegându-și consilieri și începând să caute confirmarea unei alte pături sociale: intelectualitatea, care deși pauperă la noi, are rolul unei burghezii culturale, înnobilată (certificată) de propria ocupație.

Cum diplomele universitare nu prea mai înseamnă nimic nici măcar la obținerea unui job, ce să mai vorbim de carieră, ce poți face pentru a-ți confirma noul statut? Publici o carte pentru a fi acceptat astfel în rândurile noii burghezii culturale, a intelectualității. Ce valoare are această carte din punct de vedere intelectual? Nu știm, depinde de autor. Să observăm însă acest scop al cărților scrise de politicieni, de a promova un anumit cult al personalității – pentru ca nu cumva să fim nevoiți să conspectăm cândva din ele, cum se proceda cu Operele lui Nicolae Ceaușescu.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment