Advertisements

Pastorala americană

Este romanul cu care Philip Roth a câștigat premiul Pulitzer, după care a fost inclus pe lista celor mai importante o sută de romane din toate timpurile, realizată în 1998 de revista Time. Face parte din seria Nathan Zuckermann a romancierului american în care povestitorul îmbracă haina personajului cu acest nume. Personajul principal este însă fratele unui prieten al său: Seymour Levov, poreclit „Suedezul”, vedeta echipelor de baseball, baschet și fotbal american din liceu.

Evreul – suedez ajunge un american înstărit în Newarkul anilor 60, moștenind afacerea familiei și viața sa pare a fi exact așa cum o vedeau toți ceilalți: întruchiparea visului american. El are tot ce și-ar dori un om al acelor timpuri: o afacere proprie, soția perfectă, un cămin și o fiică. Viața lui este dată peste cap de izbucnirea amplelor mișcări pentru drepturi civile și a manifestațiilor de protest împotriva razboiului din Vietnam, ce au dominat America deceniului șapte.

Orașul Newark e răvășit de revoltele populației de culoare din 1967, iar fiica lui Levov Suedezul se opune războiului din Vietnam, și nu oricum, ci devenind membra unei grupări teroriste. Este ultimul roman dintr-o trilogie a lui Roth pe teme sociale, inspirate din realitățile americane. Ca o veritabilă frescă a Americii (de unde și denumirea), acest roman era văzut de critici drept cel mai ecranizabil al scriitorului american, alături de celelalte două din trilogie, respectiv M-am măritat cu un comunist și Pata umană.

Cu toată complexitatea lor, adaptările după romanele lui Roth exercită o fascinație pentru vârfurile industriei cinematografice americane. Scoțianul Ewan McGregor se adaugă unei liste selecte care-i include pe Sir Ben Kingsley (Elegy), Sir Anthony Hopkins (The Human Stain) și ultimul, dar nu cel din urmă, Al Pacino (The Humbling). În ce măsură a reușit această ultimă ecranizare după Philip Roth să se ridice la înălțimea romanului, citiți în recenzia publicată pe cefilmevad.ro.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment