Advertisements

Parfumul

O carte de Patrick Süskind a cărei acțiune părăsește tiparele obișnuite încă de la primele pagini. Povestea unui geniu al parfumurilor, un copil care se naște fără  a avea niciun miros, însă care deține cele mai ascuțite simțuri olfactive. Unii cititori l-ar considera dement, ucigaș în serie, un personaj incapabil de a simți iubirea sau orice alt sentiment, un hoț, în schimb eu il privesc ca pe un talent excepțional, un personaj zugrăvit cu intenția clară de a uimi și de a crea o altfel de poveste.

Acțiunea este concentrată în a-l urmări pe acest Grenouille, care încă de la naștere este respins de toată lumea fiind considerat o ciudățenie fără miros. Odată ce descoperă că poate fura mirosurile oamenilor, devine un ucigaș în serie al unor fete tinere, care îl ajută să fie împlinit și să dețină toate miresmele. Subiectul romanului reflectă cu exactitate o realitate a epocii și anume dorința arzătoare a omului de a fi iubit, alergarea continuă după acest sentiment, care pentru Grenouille, pare imposibil de atins.

Deși ajunge de la ucenic într-o fabrică de parfumuri, să dețină arome unice și să fie cunoscut printre cei mai de vază oameni din Parisul secolului XVIII, geniul nostru nu reușește să își creeze un miros al lui, prin care să atragă alte ființe umane, fiind capabil doar de ură.

Era fericit ca îndrăgostitul care îşi ascultă sau cercetează iubita din depărtare, ştiind că peste un an şi-o va aduce acasă. Într-adevăr, Grenouille, căpuşa solitară, monstrul, neomul Grenouille, cel care nu simţise nicicând iubirea şi nici n-o putea inspira cuiva, sta în acea zi de martie lângă zidul cetăţii Grasse, iubind şi lăsându-se bucurat profund de iubirea sa.

Nu o făptură omenească iubea, desigur nu copila din casa de dincolo de zid. Ci mireasma.

Cei șapte ani petrecuți în pustietate, în încercarea și așteptarea neputincioasă de a-și duce la sfârșit această obsesie, ma duce cu gândul la Samuel Beckett, unde în Așteptându-l pe Godot zugrăvește această așteptare continuă a unei salvări, o salvare despre care nimeni nu știe când va veni sau în ce constă.

Un personaj urât și admirat, care trezește și compasiune, dar și repulsie, un personaj urmărit pe întreg parcursul romanului atât cu susținere pentru a-și putea construi parfumul mult dorit, dar și cu dorința de a fi prins pentru a nu mai comite alte crime. Un personaj care trezește în cititor toate sentimentele contradictorii de care este capabil. Va reuși în cele din urmă să își ducă la sfârșit planul?

Iulia Lupșa

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment