Advertisements

Pânza de Păianjen

Debutul Cellei Serghi este un roman puțin spus fermecător despre viața Dianei Slavu, personajul principal, surprinsă între filele unor caiete pe care le dăruiește prietenei sale, Ilinca. Două voci narative, o poveste a unei copilării grele, zbuciumate, marcată de sărăcie și neajunsuri. Povestea unei fetițe care deține o frumusețe aparte, fiind remarcată  și adorată de bărbați încă de la vârsta de 14 ani, o adolescentă care încearcă prin acest atu să evadeze din lumea în care nu se regăsește.

Diana este o cenușăreasă a lumii moderne, care decide să îți exprime trăirile, fricile și sentimentele, o femeie a cărei evoluție este privită din două puncte de vedere, al oamenilor din jurul ei- spectatorii- și propria-i ființă. O realitate percepută diferit din cele două perspective, și dovada că oamenii judecă după exterior. Diana crează impresia că face parte din rândul celor bogați, că frumusețea ei este îndeajuns pentru a avea tot ce își dorește.

Trăisem cu năzuinţe, cu nelinişti, cu ochii mari deschişi, într-o sforţare asemenea aceleia pe care o face orbul să vadă. Şi nimeni nu mă ajuta să-mi aleg cărarea, să văd adevărul. Adulmecam în acel fiecărui anotimp, al fiecărei clipe rostul vieţii mele, împlinirea mea adevărată, simplă, bună, fără s-o găsesc. Dădeam proporţii nemăsurate dezamăgirilor fireşti la vârsta când şi iluziile sunt prea mari, când ţi se pare că fericirea întreagă ţi se cuvine, când n-ai nici îngăduinţă, nici înţelepciune.

Cartea ar putea fi împărțită în două părți, și anume povestea din copilăria Dianei și povestea adolescentei – care trăiește o iubire imposibilă din momentul în care se îndrăgostește la mare de un pictor mai în vârstă decât ea, Petre Barbu. Deși trăirile ei interioare sunt mereu zbuciumate și provocate de această dorință continuă de a evada din lumea cenușie în care nu se regăsește, iubirea pentru Petre Barbu o ridică de multe ori la suprafață.

O acțiune care, deși este cuprinsă în paginile unui caiet, nu plictisește, ține cititorul în suspans pentru a afla finalul poveștii acestei femei complicate, care nu se simte împlinită chiar dacă ajunge să fie căsătorită cu un om înstărit și să îl cunoască pe Alex, un alt personaj marcant în viața ei. Pânza de păianjen, un roman al complexității ființelor feminine, al evadărilor, al iubirilor imposibile și al trăirilor interioare neînțelese.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment