Advertisements

Romancierul naiv şi sentimental

Eseurile lui Pamuk – scrise întâi ca prelegeri pentru studenții Universității Harvard, grupate apoi în volum – se adresează atât cititorilor cât și scriitorilor. Titlul se inspiră dintr-un faimos eseu al lui Schiller: Über die naive und sentimentalische Dichtung – Despre poezia naivă și sentimentală în care autorul compara stilul spontan (=natural, naiv) al lui Goethe cu al său, autoreflexiv (= atent la nuanțe, sentimental).

Pornind de la acest concept, dezvoltat cu aplicațiune la spațiul narativ al romanului, Pamuk observă poziția contradictorie pe care și-o asumă atât scriitorul de ficțiune, care își dorește ca întâmplările descrise de el să pară adevărate, iar personajele vii, reale – cât și cititorul, care acceptă aceste convenții. Conceptul de ficțiune impus de romanul modern este acceptat în întreaga lume, în special datorită cinematografiei.

O altă idee a sa referitoare la arta romanului este că există un centru secret al fiecărei scrieri, iar dacă acesta este unul ambiguu, nu înseamnă că nu este căutat de cititorul modern, care speră să găsească un sens scriiturii iar propriei existențe, o semnificaţie. Apoi, dacă intenţiile scriitorului nu sunt neapărat decisive pentru valoarea şi destinul operei literare, modul în care cititorul se apleacă asupra unui roman contează foarte mult în receptarea şi valorizarea lui:

Paradoxul fundamental al artei romanului este modul în care acesta se străduieşte să exprime propria perspectivă asupra lumii, dar în acelaşi timp vede lumea prin ochii altora.

După aceste aprecieri, Pamuk intră în subiectul real, sau tema prelegerii sale, care este marca scriitorului = modalitatea unică a acestuia de a reda lumea. Sunt analizate personajele literare, pentru care hotărâtoare este „modalitatea prin care se încadrează în decor, în mijlocul evenimentelor și în mediul social”:

Indiferent dacă personajele mele au un caracter mai puternic sau unul mai temperat (ca al meu), ele trebuie să exploreze tărâmuri și idei noi. Caracterul protagonistului din romanele mele este creat în același mod prin care se formează caracterul unei persoane în viața reală: prin situațiile și întâmplările pe care le trăiește.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment