Advertisements

Noua eră a cărții

Ultimul capitol al Istoriei cărților, p.209 – istoria cărții este una legată de extinderea permanentă a accesului la citit și la scris. În locul unor societăți ierarhice în care doar câțiva privilegiați controlează cunoașterea și informația, trăim într-o lume a alfabetizării în masă, în care oamenii obișnuiți sunt împresurați de informația textuală (mai e și cea vizuală, din păcate, n.n.).

Creșterea ratei de alfabetizare, și odată cu ea ascensiunea cărții, nu a fost întotdeauna lină, ci au fost multe întreruperi și obstacole, ca de pildă în timpul Revoluției industriale, când orașele în expansiune au înglobat oameni de la țară, neștiutori de carte, așa cum azi orașele din Occident primesc oameni din lumea în dezvoltare (sau migranți) cu rate scăzute de alfabetizare.

În 1900, epoca de aur a culturii tiparului, mijloacele electronice de informare din vremurile noastre erau un vis utopic, sau un coșmar futurist. Această epoca de aur a culturii tipărite a durat mai puțin de o generație. În era modernă digitală, cartea pare să fie în criză după o serie de observatori, care prevăd că va fi în scurt timp uitată.

Cu toate acestea, industria cărții produce din ce în ce mai multe titluri în fiecare an, pe la mijlocul anilor 2000 China, SUA și Marea Britanie publicând fiecare peste 120.000 titluri anual, cu GB în fruntea listei (200.000 titluri). Japonia singură produce 40.000 titluri anual și numărul lor este în creștere.

Autopublicarea crește, de asemenea, exponențial. Cititorii sec. XXI nu citesc numai cărți: ei „consumă” magazine, ghiduri practice, precum și un meniu asortat de informații online. Acuzați că nu citesc, tinerii au pur și simplu o manieră diferită de a citi față de generațiile anterioare. Ei surfează pe internet, citind mai degrabă numeroase texte scurte interconectate decât narațiuni unice, iar cărțile sunt doar o opțiune dintr-un număr de mijloace de distracție aflate la îndemână (p. 210).

Cartea a supraviețuit cu prețul statutului său incontestabil de artefact al culturii înalte. Iar aceasta este mai mult o problemă a culturii occidentale. Dezbaterile îngrijorate despre dispariția cărții tipărite sunt rar înregistrate în Africa sau America de Sud, unde ratele de alfabetizare sunt mult mai scăzute, iar accesul la calculatoare și cărți digitale este extrem de limitat.

 

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment