Advertisements

Sapiens – note de lectură I

Sapiens: A Brief History of Humankind apare în Israel în 2011 și își începe cariera internațională din 2014, când este publicată la editura londoneză Harvill Secker, celebră prin acceptarea Fermei animalelor (1945) și a cărților scrise ulterior de Orwell. Autorul este Yuval Noah Harari, un tânăr istoric născut lângă Haifa.

Harari vine dintr-o familie de evrei libanezi cu rădăcini în Europa de Est, și-a luat doctoratul la Universitatea Oxford şi predă istoria universală în cadrul Departamentului de Istorie al Universităţii Ebraice din Ierusalim. A început să scrie despre revoluția cognitivă din perspectivă istorică. „Istoria începe când oamenii inventează zeii, și se sfârșește când oamenii devin zei” – este motto-ul care tronează pe frontispiciul paginii sale de internet.

Harari oferă o serie de 20 cursuri online gratuite în limba engleză, susținute pe baza ideilor cuprinse în acest volum, și urmărite de mai mult de 100.000 de oameni din întreaga lume. De ce să mai citești atunci o carte groasă cu 20 de capitole, când poți urmări 20 filmulețe gratuite pe youtoube? Întâi, pentru că traducerea lui Adrian Șerban recuperează talentul literar al autorului (care îi mulțumește la final lui Diego Olstein, care l-a inspirat să scrie o poveste).

Apoi, pentru că Harari îmbracă pe parcurs și haina profesorului – „povestirea” sa istorică pare să prindă pe alocuri câteva burți savante, începând cu subtilul (totuși!) capitol 8, unde perorează asupra rolurilor de gen și sistemul patriarhatului:

Ceea ce știm e că în ultimul secol rolurile de gen au trecut printr-o revoluție fantastică. Din ce în ce mai multe societăți nu doar că le oferă bărbaților și femeilor un statut juridic, drepturi politice și șanse economice egale, ci își regândesc complet concepțiile fundamentale despre gen și sexualitate”.

Harari scrie despre istorie cu talent literar și descrie întâmplări concrete cu har de profesor, dându-le o perspectivă ce desfidă miturile general acceptate. Nu suntem singurele viețuitoare care pot comunica – afirmă el – dar suntem, până acum, singurii care pot construi fantezii, mituri care s-au dezvoltat în ficțiuni sociale. Putem vorbi semenilor noștri nu doar despre ceea ce există, ci și despre ceea ce nu există.

Concluzia sa, expusă în conferințe precum cele susținute pentru TED, este că dominăm lumea pentru că reușim să trăim într-o realitate duală.

Acum 100.000 de ani, pe pământ existau cel puţin şase specii de oameni. Astăzi există una singură: Homo sapiens. Ce s-a întâmplat cu celelalte? Şi cum am ajuns să fim stăpânii planetei?

Totul a început acum 70.000 de ani când organismele speciei Homo sapiens au început să formeze structuri elaborate numite culturi, afirmă Harari, amintind trei revoluții importante: cea cognitivă care a dat startul istoriei acum 70.000 de ani, cea agricolă care a accelerat-o acum 12.000 de ani și cea științifică, începută acum 500.

Odată parcursă revoluția agricolă, cu Capitolul 9 (Săgeata istoriei) istoricul Harari redevine un gânditor interesant, dezvăluind contradicțiile care joacă rolul de motor al culturilor. Are istoria o direcție? Răspunsul este, generalizând puțin, complexitatea: să percepi direcția istoriei e într-adevăr o chestiune de perspectivă.

Vechii romani erau obișnuiți să fie învinși. Asemeni conducătorilor majorității marilor imperii din istorie, puteau să piardă bătălie după bătălie, dar să câștige războiul.

Cei de la Polirom anunță că lucrează și la traducerea celei mai noi cărții a istoricului israelian, Homo Deus. Acolo afirmă nici mai mult nici mai puțin că descoperirile tehnologice din următorii ani vor creea noi clase și noi lupte de clasă, la fel ca în urma revoluției industriale.

– va urma –

Advertisements

Related Posts

About The Author

No Responses

Add Comment