Advertisements

Memoria de tip pantof, inconturnabilă pentru o literatură de calitate

Tipologia stabilită de Matei Vişniec, care dă titlul noului său roman Iubirile de tip pantof…, îi include şi pe cititori, fără a exclude personajele. Există cititori de tip pantof şi cititori de tip umbrelă, după cum există și memorie de ambele tipuri.

Iată de ce, noi, pantofii, ţinem să lansăm acest avertisment în direcţia umanităţii: nu mai permiteţi memoriei de tip umbrelă să intervină în interpretarea acţiunilor umane, în prezentarea evoluției societății, a conflictelor din interiorul ei și a dramelor provocate de aceste conflicte. Memoria de tip umbrelă este nefastă atât pentru științele exacte, cât și pentru științele sociale, atât pentru reflecția filozofică, cât și pentru cea științifică 🙂

Dacă romanul său este scris sub semnul memoriei de tip umbrelă, personajele pledează pentru cea de tip pantof:

Am ținut să depunem această mărturie pentru cititorii acestei cărți alandala, ca ei să nu fie induși în eroare. Numai cu elementele care țin de memoria de tip umbrelă nu poate fi nuanțat un personaj. Noi, surorile lui Brian, suntem exemplul însuși de memorie de tip pantof, inconturnabilă pentru o literatură de calitate.

Advertisements

Related Posts

About The Author

No Responses

Add Comment