Advertisements

Lolita

O poveste impresionantă, a unei relații damnate de către societate, în care obsesia se împletește cu iubirea. Lolita, un personaj zugrăvit pentru cititori ca o zeiță, ca un ideal de frumusețe și puritate, văzută prin ochii celui care avea să îi fie amant, protector, și răpitor. Poate iubirea vieții ei?

Nu vom afla niciodată. Întreg romanul este înecat în misterul acestei fete, de care se îndrăgostește soțul mamei ei, omul având  o obsesie pentru fetițe, numindu-le nimfete. Într-o zi însă o întâlnește pe ea, care e diferită de toate celelalte.

Prin acest roman Vladimir Nabokov introduce cititorul într-o lume diferită, sensibilă, care nu este întâlnită în viața de zi cu zi. Humbert, personajul din punctul de vedere al căruia este scrisă povestea, se căsătorește cu mama Lolitei doar pentru a fi aproape de fetița care naște în el o obsesie morbidă. O urmărește în fiecare zi, o descrie, o povestește, o zugrăvește în mii de feluri, o trăiește cu toată pasiunea interzisă care poate fi cuprinsă într-un om.

Doresc enorm ca lumea să afle cât de mult am iubit-o pe Lolita mea, pe această Lolita, palidă și profanată, purtând în pântec rodul altuia, dar având încă ochii cenușii, migdalați, genele ca funinginea, părul castaniu; care încă mai era Carmencita mea; (..) Ce dacă ochii ei se vor stinge, ce dacă sfârcurile i se vor umfla și vor crăpa, ce dacă delta ei tânără, delicată și catifelată se va păta și se va sfâșia- chiar și atunci voi înnebuni de tandrețe doar vâzându-ți chipul tău drag și slăbit și auzindu-ți vocea tânără și aspră, Lolita mea. 

Toate acestea până într-o zi când rămân ei singuri, mama fetiței moare, iar acolo începe călătoria vieții lor. Din oraș, în oraș, din țară în țară Humbert și Lolita, tatăl și fetița în ochii lumii, amantul și amanta, protectorul și răsfățata, victima și călăul, toate aceste tipologii se întâlnesc în două personaje. Deși interzisă la început și refuzată de editori din cauza temei pe care o tratează, cartea Lolita a devenit un roman clasic al secolului XX, un roman discutat, scandalos, care atrage ca un magnet încă de la prima răsfoire.

Sfârșitul povestirii ne surprinde cu scena întâlnirii celor doi după mulți ani, când Humbert o regăsește total schimbată și ajunge la concluzia că sentimentele lui profunde nu erau doar pentru Lolita, fetița de 12 ani, erau pentru Lolita de atunci, Lolita din prezent și cea care avea să fie Lolita pentru totdeauna, indiferent de vârstă.

 

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment