Advertisements

Kazuo Ishiguro

Laureatul premiului Nobel pentru Literatură pe 2017 este scriitorul (acum) britanic de origine japoneză Kazuo Ishiguro, în vârstă de 62 de ani, pentru romanele “de mare forţă emoţională în care a dezvăluit abisul din spatele simţului iluzoriu al conectării noastre cu lumea”, după cum a anunţat azi Academia Suedeză.

Scriitorul britanic Salman Rushie l-a felicitat pe prietenul său Ishiguro pentru câştigarea premiului Nobel literar de anul acesta, printr-un mesaj transmis The Guardian:

Felicitări prietenului Ish, a cărei operă o iubesc şi admir de când am citit prima dată Amintirea palidă a munţilor. Şi el cântă la chitară şi scrie cântece! În ciuda ta, Bob Dylan!

Kazuo Ishiguro s-a născut la Nagasaki în 1954 dar familia s-a mutat în Anglia din 1960. Este un romancier, scenarist și nuvelist, care a debutat la douăzeci şi opt de ani cu Amintirea palidă a munţilor, roman recompensat cu The Winifred Holtby Prize of the Royal Society of Literature şi tradus ulterior în treisprezece limbi.

Ishiguro a obținut diploma de licență la Universitatea din Kent în 1978 și diploma de masterat la Universitatea din East Anglia în 1980. Este unul dintre cei mai renumiți autori de ficțiune contemporani din lumea anglofonă. În 2008, The Times l-a clasat pe Ishiguro pe locul al 32-lea în lista „celor mai mari 50 de scriitori britanici din 1945 încoace”.

În 1986 i-a apărut al doilea roman, Un artist al lumii trecăroare, nominalizat în acelaşi an la Booker Prize, laureat al „Whitbread Book of the Year Award şi tradus în paisprezece limbi (publicat la noi de Polirom în 2005).

În 1989 Kazuo Ishiguro a obţinut cu Rămăşiţele zilei, ecranizat în 1993 (opt nominalizări la Oscar și un Glob de Aur pentru cel mai bun film) și tradus la noi de Polirom în 2002, râvnitul Booker Prize.

În 1995 Kazuo Ishiguro a publicat Nemângâiaţii, urmat de Să nu mă părăseşti (Polirom, 2006, 2011).

În acelaşi an Kazuo Ishiguro a primit distincţia de „Officer of The British Empire for Services to Literature” şi, în 1998, Ordinul „Chevalier des Arts et des Lettres” din partea statului francez.

În 2015 îi apare romanul fantasy Uriaşul îngropat (Polirom, 2015).

“El este un amestec de Jane Austen şi Franz Kafka. Dacă amesteci asta puţin, nu prea mult, rezultă Ishiguro cu siguranţă”, a spus despre el secretarul permanent al Academiei Suedeze, Sara Danius.

“E o onoare magnifică, mai ales pentru că înseamnă că am călcat pe urmele celor mai mari scriitori care au trăit vreodată, ceea ce e o recomandare extraordinară””E o onoare magnifică, mai ales pentru că înseamnă că am călcat pe urmele celor mai mari scriitori care au trăit vreodată, ceea ce e o recomandare extraordinară”, a declarat scriitorul britanic Kazuo Ishiguro pentru BBC după ce a aflat că a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatură.

Advertisements

Related Posts

About The Author

No Responses

Add Comment