Advertisements

Iubirile de tip pantof… fragmente

Matei Vișniec face într-unul din capitolele de debut ale ultimului său roman, Iubirile de tip pantof…, o enumerare literar-sentimentală a capitalelor europene, preluând descrierile mai multor autori celebri:

Stefan Zweig:

Parisul înseamnă lux, eleganță, bună-dispoziție, lejeritate, bucurie, anti-provincie, libertate și, înainte de toate, femei, multe femei. Sublimă frază, la care aș adăuga: femei tinere, femei deschise, femei inteligente.

Passolini:

Roma are ceva dintr-o mamă generoasă, ceea ce a simțit probabil și Pier Paolo Passolini când și-a intitulat un film Mamma Roma.

La Londra, unde am mulți prieteni și mă duc des, mă simt nu atât ca în brațele unei târfe, ci ca în fața unei doamne bătrâne, care mă invită la un ceai și apoi mă judecă. Da, Londra este o doamnă bătrână și foarte distinsă, fără îndoială, fascinantă în toate privințele, dotată cu o autoritate naturală unică.

Madridul te invită la viață nocturnă și flanerie, este un oraș în care te împrietenești imediat cu străzile și cu piețele, cu forfota și cu barurile.

„La Berlin, după căderea zidului, m-am simțit ca într-un oraș care se caută, un oraș al nordului, dar care privește spre est. Un oraș cu două inimi, de unde un sentiment de schizofrenie”.

Pentru mine Berlinul este, înainte de toate, un cofetar harnic care frământă continuu cu mâinile în zeci de vase pline cu aluat, pregătind pâinici și pâinișoare, ștrudele și prăjituri cu nume delicioase, asudând de dimineața până seara nu pentru că are ceva de demonstrat, ci pur și simplu că pentru că nu știe să se odihnească.

Până acum, după primele X capitole și 100 de pagini, mi se pare unul din romanele esențiale în receptarea lui Vișniec, atât pentru caracterul autobiografic cât și pentru maturitatea scriiturii. Slovele sale curg atât de firesc, cum numai în cărțile mari se întâmplă!

*roman achiziționat cu livrare gratuită de pe www.libris.ro

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment