Advertisements

Istoria secretă a lumii

O carte descoperită acum, pe final de an, scrisă de Jonathan Black (pseudonimul literar al lui Marck Borth, redactor al editurii londoneze Random House) și publicată la Nemira în traducerea Adrianei Bădescu. Autorul pretinde că i-au trebuit 20 de ani pentru a cuprinde această istorie, rezultatul unei vieţi petrecute studiind literatura de gen, publicând lucrările principalilor autori în domeniu ori cercetând rafturile anticariatelor. Autorul ne avertizează încă din primul capitol că:

În această istorie, totul este invers.

Nu cred că a neglijat în demersul său nici (motivația dată de) ultimele apariții literare:

Două romane, Pendulul lui Foucault și Codul lui Davinci, au popularizat ideea unei conspirații a societăților secrete ce tind să controleze cursul istoriei. Aceste romane au în centrul acțiunii eroi care, auzind zvonuri ciudate despre o filozofie antică secretă, pornesc pe urmele ei și se lasă absorbiți de ea.

Găsim însă și alte motivații, mult mai livrești, ale acestui demers, pe care le recunoaștem ca venind din partea unui editor serios:

Cele mai tainice învățături ale societăților secrete sunt transmise pe cale orală. Altele sunt scrise în moduri deliberat obscure, pe care neinițiații să nu le poată înțelege… textele sunt destinate celor care cunosc deja domeniul, ele au rolul de a ascunde tot atât pe cât dezvăluie.

Vreme de mai bine de douăzeci de ani am căutat un ghid concis, limpede și de încredere în hățișul acestor învățături secrete. În cele din urmă, convins că nu există așa ceva, am hotărât să scriu unul eu însumi.

Până acum am elucidat motivațiile autorului. Printre cititori, sunt convins că se vor găsi destui curioși: și eu am perioade când sunt interesat de teorii sau istorii misterioase, însă motivația mea pentru această carte vine de altundeva. Am găsit, răsfoind-o, câteva referințe la mintea bicamerală, un concept reluat în serialul HBO Westworld. Un serial înșelător, care debutează destul de greoi, cu un subiect împrumutat dintr-un film din 1973, Lumea roboților de Michael Crichton.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment