Advertisements

Cum să-ncepi un roman

Despre cum să scrii o carte e plin internetul. Sunt articole adunate de critici literari, de la scriitori consacrați – cum e cazul volumului Cum se scrie un roman – dar sunt și articole scrise de către începători. Și acestea din urmă au relevanța lor (pentru un scriitor debutant), chiar dacă cititorul ar putea fi interesant mai degrabă de ceea ce are de spus un romancier consacrat.

În primul rând trebuie să te întrebi de ce ar citi cineva tocmai romanul tău, dintre atâtea altele? Majoritatea cititorilor se uită după numele autorului, au autori preferați pe care îi caută şi cred în magia poveștii. Ca să construieşti un roman trebuie să începi cu o idee care te preocupă, pe care n-a mai avut-o nimeni înaintea ta sau n-a mai tratat-o în modul în care ești gata s-o faci tu.

Cea mai dificilă parte a scriiturii este să construieşti naraţiunea într-un mod satisfăcător , pentru că, în mod constant, trebuie să faci alegeri majore, care au implicaţii majore mai târziu. Dacă intriga este corectă, dacă are o logică proprie, detaliile emoţionale şi limbajul pentru a le descrie vor apărea în mod natural. În acest fel totul devine mult mai uşor de făcut. Așadar, reține că este esențial să găseşti o intrigă bună.

În acest moment, titlul sau fraza de început a romanului nu sunt atât de importante. Desigur, acestea ar trebui să te introducă în atmosferă, dar pentru acest stadiu sunt irelevante. Este mai util să faci planuri, schițe de capitole și de personaje și să aduni pagini, în loc să te blochezi la primele rânduri. Această obsesie a începătorului este speculată de Matei Vișniec în Negustorul de începuturi de roman.

Și oricum, dacă nu ești făcut să scrii, vei „produce” doar texte cu valoare jurnalistică – asta nu este neapărat o chestie rea, dar nici nu e literatură. De altfel, chiar dacă te-ai născut sa scrii și ai talent, nu vei crea nimic bun dacă nu scrii și scrii ani ani și ani la rând. Este vorba atât de talent cât și de muncă – în proporții egale.

 

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment