Advertisements

În mijlocul lucrurilor

Se întâmplă la un moment dat (după câteva lecturi, ambiții, experiențe – din mai multe motive, oricum) să vrei să scrii o carte. Iar chestia asta să îți ocupă vreo patru ani, cu intermitențe. Într-un final, publici cartea, cu lansare de presă și tot tacâmul, prin 2014. După alți doi ani, volumul tău se vinde la reduceri, la sfert de preț. Și atunci unul ca mine, la fel de implicat în businessul ăsta nerentabil, cultura scrisă, ți-l cumpără de curios: poate, ca să-l recenzeze, ori doar să se inspire din el.

Și uite așa cineva se trezește în mijlocul lucrurilor altcuiva, prins între paginile povestirilor tale ne-ncepute sau începute frust. Te citește de 4-5 lei după care se mai gândește dacă să-și continue lectura sau nu, ori dacă să mai recenzeze ori ba. Să fie toată treaba asta cu scrisul de cărți sau recenzii de filme doar o etapă, o iluzie de bifat, așa cum bănuiai? Sau mai urmează ceva? Ai făcut-o fiindcă trebuia s-o faci, să treci și hopul ăsta, cumva, chiar dacă nu erai convins? Sau fiindcă te-a încurajat cineva care-ți știa proza scurtă și-a tras de tine să-ți legi toate povestirile, începute și neterminate, într-un volum?

Până la urmă ai făcut-o cum știai tu mai bine: a ieșit un soi de reality – check. Un volum cinematografic, vizual ca treatmentul unui film – sau mai degrabă un zapping între drafturi de scenarii pe care știi nu le vei face, dar nu te poți despărți de ele. Nici chiar după dialogul imaginar cu regizorul din ultima povestire, pentru că începi să intuiești că ratările au locul lor în această lume din Suburbia 10. Că nu te trezești doar în mijlocul lucrurilor, ci și locuit de ele, iar pentru asta revii cu flash-back-uri ab ovo. Cu micro-ficțiunile din final, te reîntorci în mijlocul lucrurilor: scrisul pare obligat a se rezuma la esențe, la sticluțe mici. Nu (mai) e prea mult loc în viață pentru scris, confirmă George Mihalcea în această culegere noir. Și totuși, stimabile, sunt curios când și cu ce ai să recidivezi 🙂

 

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment