Advertisements

Imagini din cinema

Despre cartea scrisă de Lucian Maier am pus un semnal pe blogul de cărți la apariția ei, imediat după TIFF. Cu autorul m-am întâlnit și am schimbat câteva vorbe la Editura clujeană Școala Ardeleană despre lucrarea sa de doctorat (în filosofie), sub titlul „Timp și conștiință în cinema” – care m-a făcut curios.

Asta și pentru că tânărul doctorand al UBB face parte din penultima generaţie a criticilor de film, urmat de colegi de-ai săi de la Filmesense ca Ion Indolean – care completează ultima galerie de personaje ce încearcă să reconstruiască pe internet și în afara lui o atmosfera livrescă: cu reviste, articole și cărți cu cronici de film.

O astfel de carte compun și Imaginile din cinema ale lui Lucian Maier. Răsfoind-o, m-am întrebat la modul general (și pentru mine) dacă merită să-ți aduni cronicile într-o carte? Dacă e de ajuns pentru acest subgen jurnalistic în care intră cronicile de film, să le grupezi după o tematică (filme de Hollywood, New Romanian Cinema, filme de festival) pentru a umple filele unei cărți, ca să-l transpui în literatură carevasăzică, oricât de bine ai scrie. Cel puțin în cazul particular al criticului de film Lucian Maier, acesta e răspunsul: da, merită. Asta pentru că în curând s-ar putea ca toate astea să nu mai însemne nimic.

Puțini mai au dispoziția de a citi cronici de film, azi. Unii nici măcar n-au habar pe unde (prin ce reviste) se mai pot găsi acele scrieri bizare la apariția cărora, altădată, tremurau regizorii. Cei care încă mai citesc despre film caută verdicte simple pe internet: dacă filmul e bun sau rău; dacă merită văzut sau nu, cu cine e – și poate chiar merg să-l vadă, după aceea. Dar până şi asta e rar: unii nici nu vor ști că au existat vreodată cronici de film – de aceea sunt utile aceste cărți sau imagini din cinema.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment