Advertisements

Houellebecq lansează „Serotonină”

Serotonină” este al șaptelea roman al lui Michel Houellebecq, care a apărut ieri în librăriile din Franța. Cartea se anunță deja un best-seller european, deoarece cam toată lumea literar-politică franceză vorbește, incitată, despre mesajul vizionar al autorului, despre politicienii care „nu luptă pentru interesele oamenilor lor, dar sunt gata să moară pentru a apăra comerțul liber”.

Romanul „Sérotonine” apare într-un context extrem de tensionat în Hexagon, unde de săptămâni întregi au loc protestele violente ale „vestelor galbene”. Houellebecq prezintă o Franță rurală unde, o serie de revolte ale agricultorilor scapă de sub control, în timp ce un inginer agronom care detestă Uniunea Europeană scrie rapoarte (neluate în seamă ) pentru Ministerul agriculturii din Franța.

A fost pentru prima dată când Michel Houellebecq nu a făcut, personal, vreo promovare cărţii, observă The Guardian. Apariţia romanului vine la scurt timp după ce autorului i-au fost acordate însemnele de Cavaler ale Legiunii de onoare, cea mai înaltă onoare naţională acordată de statul francez. „Houellebecq şi naratorii săi de vârstă mijlocie sunt văzuţi ca profeţi stranii ai stării naţionale”, mai notează The Guardian.  Cel mai recent roman al său „îi confirmă statutul de vizionar şi îi conferă poziţia de mare romancier al poporului”, scrie cotidianul francez „Le Figaro”.

Editura Flammarion (cu care Houellebecq este sub contract) a prevăzut un tiraj excepţional de 320.000 de exemplare, în contextul în care tirajul mediu al unei cărți publicate în Franţa se situează în jurul cifrei de 5.000 de exemplare.

În Germania, unde această carte va fi lansată luni, editorul a prevăzut la rândul său un tiraj excepţional pentru o carte străină – 80.000 de exemplare. În Spania, prima ediţie a romanului a fost tipărită în 25.000 de copii, anunță g4media.ro.

Romancierul francez nu a mai publicat nimic după polemica declanşată de romanul „Soumission” (tradus și la noi sub titlul Supunere), lansat în urmă cu patru ani, în aceeaşi zi cu atacul terorist comis în redacţia săptămânalului Charlie Hebdo.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment