Advertisements

Homo deus

Subintitulată Scurtă istorie a viitorului și apărută în traducere 2016, continuarea celebrei Sapiens – scurtă istorie a omenirii (2014) este noutatea editorială a primăverii 2018 la Polirom; traducerea aparține de această dată Luciei Popovici. Primul capitol Noua agendă a omenirii este o retrospectivă a anului 2015, când a debutat scrierea acestui al doilea volum.

Yuval Noah Harari vede istoria lumii ca istorie a omului și vorbește de înlocuirea PIB-ului cu FIB- fericirea internă brută.

În secolul XX, PIB-ul pe cap de locuitor a constituit probabil etalonul suprem pentru evaluarea succesului național. La urma urmei, ce vor oamenii? Nu vor să producă, vor să fie fericiți.

Producția e importantă fiindcă asigură baza materială pentru fericire, dar este doar mijlocul, nu scopul. Acest tip de logică ar putea determina omenirea să facă din fericire al doilea mare obiectiv al său în secolul XXI (după atingerea a-mortalității).

După cum se întrevede încă din primul capitol, nu avem parte de SF, nici de o distopie – deși majoritatea cărților despre viitor intră într-una din aceste două categorii. Modelul previziunilor sale este probabil istoria contra-factuală (cum ar fi fost dacă s-ar fi petrecut evenimentul A și nu evenimentul B), proiectată asupra viitorului omenirii: ce se va întâmpla dacă vom provoca evenimente din categoria C sau evenimente de tip D.

E posibil ca dobândirea fericirii depline să fie mult mai dificilă decât abolirea suferinței absolute.

Homo Deus nu este atât despre viitor și despre încotro mergem (cum sună marketingul inteligent al cărții) cât, în continuarea capitolelor de final din Sapiens, o ingenioasă analiză a contemporaneității, pentru ca doar în partea a treia a volumului Harari să treacă în revistă tendințele tehnologice actuale şi să încerce să formuleze câteva ipoteze asupra deceniilor viitoare.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment