Advertisements

Homo deus – note de lectură

În Sapiens, Yuval Harari integra cu mult talent literar idei care circulau de o vreme prin eter, dar nu să așezaseră încă pe hârtie: subminarea întâi a religiei, apoi a culturii și un posibil sfârșit al civilizației așa cum o știm, revoluția cognitivă din perspectivă istorică, șamd. Idei care, mai mult decât atât, nu erau atașate până acum vreunei linii de gândire sau ideologii politice, așa că sintetizate de către un istoric cu talent narativ, dădeau bine într-o lucrare științifică.

Dar ce era bine în „Sapiens” nu mai prinde chiar așa grozav la continuarea „Homo Deus”, care se vrea la fel de ştiinţifică, dar pare mai subțire, ca un compendiu de informații înșirate coerent, dar insuficient rumegate. Primul capitol – Noua agendă a omenirii – este o retrospectivă a anului 2015, când a debutat scrierea acestui al doilea volum din „Sapiens” (pentru că asta este „Homo deus”, nu o carte distinctă). Suntem avertizați din start că:

Toate predicțiile presărate în această carte nu sunt altceva decât o încercare de a dezbate dilemele din prezent și o invitație de a schimba viitorul.

Viitorul descris în acest capitol este doar viitorul trecutului – bazat pe ideile și speranțele care au dominat lumea în ultimii 300 de ani. Viitorul adevărat – adică un viitor născut din noile ideii și speranțe ale secolului XXI – ar putea fi complet diferit. Partea a doua a cărții analizează lumea bizară pe care a creeat-o homo sapiens în ultimele milenii și drumul care ne-a adus la răscrucea din prezent.

Cea de-a treia și ultima parte a cărții revine la începutul secolului XXI. Pe baza unei înțelegeri sau (re)interpretări a crezului umanist, descrie situația actuală și viitorurile posibile. De ce e posibil ca încercările de îndeplinire a visului umanist să ducă la năruirea lui? Dar poate că și prăbușirea umanismului ar fi benefică, se/ne iluzionează autorul.

Oamenii se tem de obicei schimbare fiindcă le e frică de necunoscut. Dar singura mare constantă a istoriei este aceea că totul se schimbă.

Din cât am putut remarca până acum, un volum II cu idei ceva mai subțiri și controversate, și sub valoarea primului. Oricum, merită citit, nu sunt multe cărți pe această temă.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment