Advertisements

Homo Deus și alte lecții

După succesul din Sapiens, un prim volum în care istoricul Yuval Harari integra cu talent literar câteva idei care circulau de o vreme prin eter, fără a fi încă așezate pe hârtie, precum: subminarea a religiei, apoi a culturii și un posibil sfârșit al civilizației așa cum o știm, revoluția cognitivă din perspectivă istorică șamd, în continuarea „Homo Deus” – pentru că nu e un volum distinct, ci o continuare a primului – farmecul se pierde.

„Homo Deus” se vrea ştiinţifică, dar iese un compendiu subțire, cu informații înșirate coerent, dar parcă insuficient rumegate. Cum de a avut totuși succes, din moment ce piața a mai înghițit și un al treilea volum cu Lecții pentru secolul XXI? Ideile adunate de Harari nu erau atașate până acum vreunei linii de gândire sau ideologii politice, așa că, sintetizate de către un istoric cu talent narativ, dădeau bine într-o lucrare științifică.

Homo Deus nu este atât despre viitor și despre încotro mergem (cum o laudă marketingul inteligent al cărții) cât, în continuarea capitolelor de final din Sapiens, o analiză a contemporaneității, pentru ca doar în partea a treia a volumului Harari să treacă în revistă tendințele tehnologice actuale şi să încerce să formuleze câteva ipoteze asupra deceniilor viitoare.

Marele merit al său este că a reușit să vândă încă două volume care nu fac altceva decât să adune enigme bombastice, inteligent expuse, dar fără nicio miză. Asta, desigur, dacă acceptăm că viitorul și vastitatea noutăților științifice pe care le va aduce cândva nu ne pot ajuta cu nimic acum, iar toată povestea cu singularității tehnologice, a progresului continuu și a super-inteligențelor de peste 100 de ani s-ar putea să nu ne afecteze câtuși de puțin…

 

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment