Advertisements

Radio România Gaudeamus

Organizat de Centrul cultural media al Radio România, Târgul de carte Gaudeamus a ajuns anul acesta la a XVIII-a ediție. Fiind vorba de o caravană sau un târg de carte itinerant, Gaudeamus este pus în practică cu ajutorul Studiourilor teritoriale.

Anul trecut târgul a avut 27.000 vizitatori, iar de anul acesta probabil că vor fi și mai mulți, deoarece și spațiul expozițional a crescut – sunt 600 mp de standuri după declarațiile directorului Radio Cluj, Bogdan Roșca Zasmencu. Președintele de onoare al ediției Gaudeamus Cluj-Napoca 2017 este poetul Ion Cristofor.

Este remarcabil faptul că o instituție media publică reușește să realizeze evenimente media conexe de acest gen, faptul datorându-se situației fericite în care se află Radio România (este una profitabilă).

Printre cărțile lansate aici, am reținut Ocolul Mării Negre în 80 de zile de Sabina Fati, apoi Eu, Dracula și John Lennon de Jan Cornelius și relansarea volumului Politically Incorect – Scenarii pentru o Românie posibilă de Vasile Sebastian Dâncu. Ca de obicei la Cluj, cele mai multe lansări le are editura „Școala Ardeleană”. Acestea sunt cele bune ale acestei Caravane sau târg itinerant – cum vreți să-i spuneți.

Acum despre părțile mai puțin bune: după cum remarca ex-bănățeanul Jan Cornelius în excelentul interviu realizat de Codruța Simina pentru pressone.ro, locul de desfășurare (cortul improvizat) are multe lipsuri. Riști să pici în cap la intrarea principală (eu am intrat dinspre Melody, nu am avut nicio problemă):

Jan Cornelius: ieri am intrat la cortul Târgului de Carte și la intrare m-am împiedicat, era să cad în cap. E un prag care nu se vede, o denivelare ascunsă. Și m-am împiedicat.

La intrare stăteau două trei fete care împărțeau pliante. Ele mi-au dat pliantele în timp ce eu mă împiedicam. “Lăsați-mă cu pliantele, îmi rup gâtul aici!”. Pentru ele era o chestie normală. Am stat eu și m-am uitat la chestia aia: nu se poate, e o capcană.

Asta e făcută ca oamenii să-și rupă gâtul. Și le-am întrebat pe fetele acelea: “Sunt eu primul care se împiedică astăzi aici?”. Și au spus: “Da de unde! Muulți se împiedică!”.

Tiberiu Fărcaș de la clujulcultural.ro remarcă și el lipsa spațiului, generalizând: nu avem la Cluj un spațiu expozițional decent! Nemulțumirea sa vine din faptul că:

Ne-am călcat astăzi pe picioare la lansarea sociologului Vasile Dîncu.

Acuma ce să zic, eu nici nu m-am împiedicat, nici nu m-am călcat cu nimeni pe picioare. Mi-ar fi plăcut să asist la lansare și să iau cu autograf cartea fostului ministru, vicepremier tehnocrat, azi sociolog – dar fiindcă nu s-a putut, m-am retras civilizat într-o cafenea la fel de aglomerată, după care am revenit la Gaudeamus de unde am achiziționat cărțile dorite în condiții decente.

Că târgul nu e chiar ce ne-am dori într-un orășel cu pretenții de Capitală culturală, asta e o altă poveste. Realitatea culturală este una imaginară, în timp ce oamenii supraviețuiesc într-o realitate politică și economică (sau în ciuda acesteia). Totuși, la lansarea amintită se puteau remarca haine de firmă Guess și genți Louis Vuitton, după cum menționează actualdecluj.ro 🙂

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment