Advertisements

Festivaluri de carte

În continuarea tradiționalelor târguri de carte Bookfest și Gaudeamus, care funcționează pe principiul caravanelor itinerante, amplasând corturi din oraș în oraș, în peisajul autohton s-au impus trei manifestări regionale numite pe drept cuvânt festivaluri, prin amploarea manifestărilor. Este vorba întâi (pentru că s-a încheiat primul și cel mai aproape) de FICT – Festivalul internațional de carte Transilvania, organizat de poeții Vasile George Dâncu și Gabriel Bota la Cluj, aflat anul acesta la a V-a ediție.

Apoi, și la Iași tocmai s-a încheiat în acest weekend FILIT – Festivalul international de literatura si traducere Iasi, organizat de prozatorul Dan Lungu (tot la a V-a ediție, într-o revenire după o perioadă de regres), iar la Timișoara are loc la sfârșitul lunii a VI-a ediție a FILTM Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara, care îl are ca președinte pe scriitorul Robert Șerban.

Dacă despre primele două festivaluri (ardelean și moldovean) am mai scris, câteva vorbe azi despre cel bănățean, care se anunță un super-eveniment, peste 20 de scriitori din 10 țări sosind în Timişoara – Capitală Europeană a Culturii 2021 – cu această ocazie. Vor avea loc lecturi publice, dezbateri, dialoguri ale scriitorilor invitați cu cititorii, la care se adaugă și două formate noi în arhitectura programului festivalului: un maraton de poezie, reunind autori din zona Europei Centrale și de Sud-Est, și Literary Death Match – pentru prima dată, la Timișoara, literatura intră în ring.

Primele două seri ale festivalului bănățean se vor desfăşura în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara, din Piaţa Unirii. Iubitorii de literatură din provinciile istorice Transilvania, Moldova și Banat au astfel, prin FICT, FILIT și FILTIM, ocazia de a se întâlni cu cei mai importanți scriitori români și străini ai momentului, iar autorii și traducătorii invitați, de a-și cunoaște cititorii români și, în același timp, de a face conexiuni cu mișcarea culturală autohtonă.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment