Advertisements

De ce eșuează companiile?

Cartea intitulată De ce eșuează companiile? 10 Greșeli și 100 Soluții, publicată la începutul acestui an la Editura Publica a fost una din vedetele ultimei ediții a Bookfest – dacă facem abstracție de standul SUA, a cărui “scena pare glorificarea verandei unei plantaţii” – după afirmația scriitorilor care şi-au anulat prezenţa la târg din acest motiv.

Este o carte practică pe care autorul a scris-o din experiența acumulată în cei peste 10 ani de activitate în managementul riscului de credit, după aproape 1.000 de întâlniri de afaceri cu antreprenori din toate sectoarele, peste 1.000 de participanți la cursurile de finanțe corporative predate și peste 100.000 de companii insolvente analizate individual pe parcursul ultimilor 10 ani.

Cartea dedică un capitol fiecărei greșeli, în care:

  • prezintă tehnica care ne poate ajuta la identificarea greșelii respective;
  • exemplifică fiecare greșeală în parte pe studii de caz concrete (atât companii de succes, cât și firme care au eșuat), iar cititorul este provocat cu exerciții practice (soluțiile fiind incluse la finalul fiecărui capitol)
  • propun 10 soluții pentru fiecare greșeală (cum trebuie gestionată / corectată / evitată). Astfel, recomandările de la finalul fiecărui capitol devin un ghid de bune practici pentru dezvoltarea sănătoasă a propriei afaceri (dacă citești această carte în calitate de antreprenor) sau pentru monitorizarea consultativă a partenerilor de afaceri (dacă citești această carte în calitate de furnizor sau orice alt creditor).

Sintetizând erorile comise de companiile intrare în insolvență în ultimii ani, strategia lor de eșec a fost cauzată de faptul că au avut prea mulți bani necuveniți, adică atrași din surse nu tocmai legitime, chiar dacă au trecut prin casieria proprie.

Practic, aceștia au recurs la finanțarea investițiilor pe termen lung prin extinderea termenelor de plată către furnizori, urmată de două situații: (i) declanșarea procedurii insolvenței dacă investițiile s-au dovedit neprofitabile și insuficiente pentru acoperirea costului finanțării – inițial pentru a scăpa de penalități; (ii) distribuirea de dividende semnificative atunci când investițiile au fost profitabile, urmată de vulnerabilizarea companiei din cauza diminuării lichidității și creșterii costului de finanțare.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment