Advertisements

Dylan acceptă Nobelul

sartreScriam acum câtăva vreme că un (mare) premiu ar trebui să fie mai presus de interese. Citam pe Constantin Chiriță, care aprecia că un premiu bun este oferit când laureatul său nu se așteaptă să-l primească. Un singur refuz în istoria premiilor Nobel pentru literatură: acum o jumătate de secol, Jean-Paul Sartre. Un refuz ce a făcut vâlvă: toți scriitorii din lume visează cu ochii deschiși la acest premiu, care îi va face faimoși. Ar putea face avere, fiind traduși și vânduți în milioane de exemplare, pentru că așa funcționează piața de carte. Pentru cei neinteresați de propagarea volumelor scrise, refuzul premiului Nobel poate aduce mai multă celebritate mediatică.

pasternakDe ce a refuzat Jean-Paul Sartre premiul? Probabil că s-a temut să treacă drept un scriitor burghez și un conformist, după ce timp de 20 ani își făcuse o cu totul altă imagine publică. De ce l-ar accepta Dylan atunci? Ei bine, comparația se oprește aici. Gestul lui Sartrea fost și unui politic, existând un antecedent. În 1958, după apariția în străinătate a romanului Doctor Jivago (interzis de autoritățile sovietice), lui Boris Pasternak i s-a atribuit premiul Nobel pentru literatură.

Cartea sa va fi editată în URSS abia după 30 de ani, în vremea lui Gorbaciov, iar scriitorului (reabilitat post-mortem) îi va fi recunoscut Premiul Nobel pentru Literatură, pe care trebuise să-l refuze pe vremea lui Nikita Hrușciov. Atunci Pasternak a fost exclus din Uniunea Scriitorilor și amenințat cu expulzarea dacă acceptă premiul. Caz șters, rămâne Sartre. Și acum, Dylan, pe care, după doar șase zile, comitetul Premiului Nobel anunță că a renunţat să-l mai contacteze. Dar acestea sunt titluri de presă.

saraSecretarul permanent al Academiei suedeze, Sara Danius (din al cărui interviu, imediat după acordarea premiului, am spicuit aici) susține că acest comportament al lui Bob Dylan este unul tipic pentru cântăreţ, și nimeni nu se miră. Ea a afirmat că ceremonia de premiere din decembrie va avea totuși loc: “Dacă nu doreşte să vină, nu va veni. Va fi o petrecere de anvergură în orice caz, iar meritele i se cuvin. Nu sunt deloc îngrijorată. Cred că va veni”. 

În 2000 Dylan a câştigat premiul Oscar pentru Cel mai bun cântec, pentru piesa „Things Have Changed” din filmul „Wonder Boys”, dar nu a participat la gala Oscar. Dylan a acceptat totuși premiul printr-o sesiune video, fiind la acea dată în Australia. Primul semn că va accepta Nobelul a fost postat pe pagina sa a unuia din volumele de poezie în dreptul căruia nota – laureat cu Oscar. A urmat curând și prima sa reacție publică după ce-a primit distincția, confirmând într-un interviu că va merge la Stockholm pentru această recompensă „uluitoare, de necrezut”.

A urmat o discuție telefonică a lui Bob Dylan cu Sara Danius, secretarul permanent al Academiei suedeze de ştiinţe artistul spunându-i acesteia:

Apreciez foarte mult onoarea care mi s-a făcut, am rămas fără cuvinte în momentul în care am aflat că am câştigat premiul Nobel pentru Literatură

Advertisements

Related Posts

About The Author

No Responses

Add Comment