Advertisements

Dragostea are picioare lungi

O carte care iese din tipare încă din primele rânduri. O  poveste alcătuită din dialoguri care tratează mai multe teme controversate și în același timp, de actualitate. Iubirea dintre persoane de același sex, psihologia femeii neînțeleasă de cei din jur, obsesia, prietenia, sexul, absurditatea vieții și a relațiilor în general. Rânduri care generează curiozitate, dialoguri aruncate pe foaie într-o ordine dezorganizată, demonstrația continuă a unei iubiri mute, legături întortocheate și nevoia persoanelor de sex feminin de a fi înțelese și iubite.

Personajul fără nume care povestește acțiunea și în același timp ia parte la ea reprezintă absolutismul feminin în iubire prin alimentarea continuă cu sentimente către Katalin de la care nu primește nimic în schimb. Cea din urmă este ființa boemă, scriitoarea care iubește să fie îndrăgostită, mai întâi de Klara apoi de Kristina, însă niciodată de cea care este mereu acolo, până când în cele din urmă îi devine umbră.

Citiți, dar citiți puțin și vă cumpărați prea multe cărți. Nu pricepeți de ce-o faceți, așa-i? O faceți, pentru că aveți nevoie de sentimente. Vreți biblioteci mari, rafturi burdușite, cât mai multe cărți, mari, mici, groase, înguste, pentru că vă simțiți singure și nu mai aveți încredere în oameni. Oamenii sunt răi, oamenii trădează. Oamenii au întotdeauna un scop meschin când dau atenție altor oameni. Cărțile alea sunt cu voi întotdeauna.

Cum ar fi să vă iubiți? Probabil ar arde aerul.

O alergare continuă după sens, după iubire, după înțelegere. Toate personajele din carte evidențiază incapacitatea omului de a fi fericit singur, căutarea oarbă a propriei ființe în persoanele din jur, suferința respingerii, umilirea și plafonarea. Demonstrația că omul, în acest caz femeia, nu poate trăi fără ca cineva din jur să îi alimenteze senzația că într-adevăr există, fără ca cineva să o asculte, să o provoace să vorbească și să își dezgolească sufletul.

Am auzit multe zvonuri conform căreia cărțile publicate în ultimii ani sunt lipsite de esență. Uite o carte din 2018 care are mai multă esență decât unii critici ar putea să înghită.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment