Advertisements

Dincolo de semne

Dincolo de semne este o carte publicată în 2018 care transpune cititorul într-o altă dimensiune, un alt timp: un timp al copilăriei, al credinței, al plaiurilor natale și al iubirii sincere și nevinovate. Printre rânduri, autorul își transpune sufletul pe foaie sub formă de citate și scurte povestiri, o incursiune în viața de la țară trăită și respirată prin sufletul bunicilor uitați de vreme, dar care încă sunt vii în gândurile nepoților.

Deși ca teme principale sunt evidențiate nostalgia, dorul, singurătatea, o credință dispărută și o lume care și-a pierdut identitatea, trăirile transmise sunt fără cusur și atât de complexe încât reușesc să planteze stări afective dintre cele mai diverse și mai plurivalente.

Câtă iubire, Doamne, trebuie să fi fost și-n mâinile bunicii atunci când ne rupea pita aceea aburindă, abia scoasă din cuptor! Numai gândindu-mă la acele vremuri, simt cum pe obraz încep să se prelingă, fără să vreau, lacrimi mari, mari… Mi-e că, dacă vor crește tot așa, într-o bună zi vor deveni boabe. Nu de alta, dar atunci și inima ar putea lua formă de scorbură. Și…

Deplângerea timpului trecut este împletită cu un dor arzător de satul natal și cu o tinerețe regretată, marcată de rădăcinile înfipte adânc în plaiurile natale. Autorul, un iubitor al vremurilor demult apuse, pline de credință, puritate și simplitate, reușește să transmită cititorilor mult mai mult decât un simplu sentiment de regret. Pe măsură ce parcurge cartea, cititorul reușește să perceapă sensul complex al cuvântului sacru, cu toate implicațiile acestuia, o sacralitate pierdută undeva în vremea copilăriei pe ulițele satului de lângă Someș.

Pentru toți cei care tânjesc după o regăsire, după o călătorie pe cărările uitate ale sufletului, sau vor să simtă pur și simplu mirosul prunelor uscate din podul casei bătrânești, doborâtă de trecerea nemiloasă a timpului, recomand această carte. Regretul va fi doar că nu au citit-o mai devreme.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment