Advertisements

Dimineață

Diminețile sunt mai mereu optimiste, deși nu se aseamănă între ele: cele din cursul săptămânii vin, parcă în ciuda aglomerației din trafic, cu acalmia dinaintea orelor de program. Continuă cu cafeaua neagră și tare sorbită între oameni, hârtii sau mese de bar, după care intri firesc în agitația zilei.

Cele de week-end planează lung, însoțite ca-n vis de o cafea albă, cu mult lapte. Se bucură de-acel adorabil aer de incertitudine, ca și cum orice s-ar putea întâmpla mai departe. De fapt știi că nu trebuie să se întâmple nimic, dar asta nu te-mpiedică să faci planuri – ba chiar se pare că  te-ncurajează.

Între timp, îți mai torni o cafea. Adaugi și ceva scorțișoară, mai mult fiindcă-ți place cum sună. Bine, asta dacă o și găsești 🙂 Cafeaua e un lux ce ne-a intrat în sânge, mai greu de lepădat decât pufăitul tutunului!

Dacă „pipa păcii” am abandonat-o cumva, pe motiv de înghesuială cotidiană ori din lipsa spațiilor corect amenajate pentru fumători, la liniștea interioară adusă de cafeaua de dimineață nu-i chiar așa ușor să renunți. Deși, cred că dacă ar trebui s-o faci singur în fiecare dimineață: ia macină tu boabele, fierbe apa la ibric și stai să dea-n clocot, mai pune 2-3 picături de apă rece să se așeze zațul – ai sări, cel puțin în zilele săptămânii, peste acest plăcut obicei.

Noroc că-i aproape week-end azi, unul călduros și prelungit. Așa că revii la cafeaua cu lapte, care se bea în compania unei pisici, a unei cărți ori a unui amic virtual. Citești până ce uiți de tine și te simți toropit de căldură, așa că fugi la duș, înainte de the late breakfast. Descoperi că nu mai ai șampon, doar ceva săpun de casă, așa că te descurci cu zațul din filtrul de cafea, ca să să rășpălești primul strat de celule moarte ale pielii.

Câtă vreme știi să te bucuri de aerul de dimineață, încă mai ai șanse. Încă nu-i chiar totul pierdut, îți spui – și mai iei o gură mare de aer. Dimineața pare un etern început. De fapt, tot secretul ține de cum ai dormit. Chiar dacă nu mai știi ce-ai visat, fiindcă te-ai trezit prea repede și nu-ți mai amintești, secretul e acolo, în gândurile dinainte de culcare. Seara, vrând-nevrând, simți nevoia să tragi linie: ce-a ieșit și ce nu, ce-a fost mai puțin reușit visezi c-ai fi putut face mai bine, chit că nu mai are nicio importanță…

Sunt și dimineți de căcat, când nu vrei să te ridici din pat pentru că știi că urmează doar o altă zi de lucru și altă rată de plătit, sau te-ai culcat mai târziu ca de-obicei și ești zombi dacă nu mai dormi vreo două ore. Pentru cei ca tine s-a inventat cafeaua, cu mirosul ei care te face să te urnești din așternut. Îți imaginezi în timp ce te-ntinzi că trebuie să prinzi avionul spre Málaga, Billung ori Malta și nici n-ai făcut check-in. Telefon, scroll prin news feed, afli că începe un festival de film (cam desuet) în oraș, că la anul va fi în sfârșit o schimbare.

Fiecare an e o schimbare. Cel mai fain e să-ți poți face tu fiecare zi ca și cum ar fi prima, și nu ultima dintr-un șir lung. Hai pa, c-am întârziat spre nicăieri! Și nu uita să dai like & share, că-i gratis 🙂

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment