Advertisements

De ce vedem filme?

La această întrebare a mai răspuns, într-una din cărțile sale, regretatul critic Alex Le0 Șerban. Pentru mine a fost doar titlul unui comentariu pe blogul personal, după lectura cărții lui Claude Bremond, Logica povestirii. De la basmul rusesc până la filmul de tip hollywood, povestirea și scenariul clasic opun protagonistul (care se află într-un moment de răscruce al vieții sale ori este forțat să facă o schimbare) împreună cu forțele pe care acesta le atrage – unuia sau mai multor antagoniști, care le stau în cale.

Schimbarea implică de regulă o călătorie sau o luptă, iar între tipurile principale de personaje asociate protagonistului sunt influențiatorul (mentor-ul) și sidekick-ul (complementarul sau caracterul contrastant al protagonistului, care îl pune în valoare). De la mijlocul oricărui film de acest gen este interesant de urmărit modul în care eroul reușește să-și formeze o echipă (de regulă eterogenă) din asemenea caractere complementare (sigur, mai sunt și alte tipologii – amelioratorul, degradatorul, retribuitorul – dar care nu servesc ideii de față).

Constatăm că un film este cu atât mai reușit cu cât antagonistul este mai reușit. Apariția lui nu va eclipsa însă pe cea a eroului, iar conturarea personajului, de asemenea, nu se face în detrimentul caracterizării celuilalt – sunt de ajuns câteva elemente de identificare (nas ascuțit, buze subțiri, ochi șireți). Cu cât este mai misterios antagonistul, cu atât mai reușit ni se va părea el ca personaj, mai mult – aceasta ne face să ne punem întrebări asupra motivațiilor acțiunilor sale.

Un studiu făcut asupra spectatorilor – conectați la senzori – a scos la iveală o informație neașteptată. Deși ținem cu eroul, senzorii arată o atenție sporită pentru scenele în care antagonistul este agresat. Explicația: spectatorii sunt mai atenți nu din milă, ci din spaimă față de reacția antagonistului (dintre pentru dinte). Continuarea articolului, pe platforma dedicată filmelor cefilmevad.eu.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment