Advertisements

Cosmopolis

O nuvelă ceva mai consistentă decât Punctul Omega, dar la fel de derutantă, și totuși o delicatesă intelectuală pentru cei familiarizați cu discursul postmodernist al lui DeLillo – atent mai degrabă la deconstrucție, defragmentare, dizolvarea narațiunii, decât la cititor. Realizat într-un efort de redefinire a paradigmei economice „Cosmopolis” este un monolog despre neajunsurile capitalismului, despre o economie clădită pe iluzii care se sparg ca bulele de săpun.

Personajul principal, un lider financiar (tânărul miliardar Eric Parker) este unul lipsit de profunzimi, și apare mai mult ca o reflexie a universului poveștii, un reprezentant al noii generații, izolat în propriul turn de fildeș (sau limuzină blindată) de unde-i privește cu aroganță sau cu indiferență pe ceilalți. El face o călătorie autodistructivă pentru a-și satisface un tabiet inutil, mânat de o angoasă, mai degrabă decât de o finalitate clară.

Spectrul morții pare să se apropie tot mai mult, dar nici finalul călătoriei, nici deznodământul nu prezintă un mare interes pentru autor. Într-o nuvelă ceva mai recentă, DeLillo se întreba în ce măsură manipulează cuvintele literatura și imaginile, filmul. Cosmopolis începe în același ton (motiv pentru care Punctul Omega mi s-a părut o rădăcină, valorificând probabil o idee apărută aici):

Ce-ar fi fost de zis (despre nesomn)? Era o chestiune de tăceri, nu de vorbe.

Un avertisment clar că nu trebuie să ne așteptăm la niciun fel de „ziceri” ori soluții de la autor. „Chestiunea nu avea rezolvare”.

Nu exista nimic împrejurul lui.

Protagonistul locuiește în cel mai înalt turn rezidențial din lume, o alungire banală care nu se remarca decât prin dimensiuni, în care deține un triplex cu 48 de camere. El nu se mișcă într-un viitor îndepărtat, ci în trecutul apropiat (o zi de aprilie a anului 2000), la debutul secolului XXI însă. Dacă nu ar fi fost scris în 2004, discuția cu Shiner ar părut o aluzie la filmul din 2012 al lui Leos Carax (pseudonimul artistic al regizorului generației punk, Alexandre Oscar Dupont), Holy Motors, alături de care Cronenberg a fost nominalizat pentru Palme d’Or. 

Cosmopolis este acum cu 60% reducere pe www.Libris.ro

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment