Advertisements

Clujul meu în oglinda timpului

Azi a avut loc la sediul Filialei Cluj a USR.lansarea volumului „Clujul meu în oglinda timpului” de Horea Porumb, apărută în Colecția Clujul din cuvinte (coordonată de Irina Petraș) a editurii Școala ArdeleanăDespre carte și autor au vorbit Ion Cristofor, poetii Ion Mureșan și Vasile George Dâncu și istoricul Ioan-Aurel Pop. Moderator: Irina Petraș.

Ne-am bucurat și de prezența lui Claudiu Nemeș, nepotul regretatului pictor Sabin Nemeș, al cărui tablou „Biserica Ortodoxă” (1984), este redat pe coperta cărții. Claudiu Nemeș a amintit despre unchiul său născut la Cojocna și care a făcut studii de arte la București cu Steriade:

Îi plăcea coniacul bun, aprecia femeile frumoase si un solo de chitară.

Poetul Ion Mureșan a apreciat că „avem nevoie de spiritul critic pentru care militează Horia Porumb, un intelectual ardelean de prima mână”; a recomandat interviul cu autorul din finalul cărții, pe care a numit-o „o mărturisire de conștiință, un glosar de personalități”.

Poetul Vasile George Dâncu a asemănat tonul cărții lui Horia Porumb cu registrul celor scrise de Alexandru Vlad despre Cluj. A amintit apoi de Clujul nu doar ca nostalgie, dintr-un un poem de Ion Mureșan, Clujul spre care te îndrepți mereu și la care nu ajungi niciodată.

Nu poți să vorbești despre acasă decât după ce ai plecat.

Rectorul UBB, istoricul și academicianul Ioan-Aurel POP a menționat cât de ușor se citește cartea, remarcând cuvintele sale parcimonioase. Și că ea este totodată, o lecție extraordinara: că nu putem huli totul pe lume, că mai avem și valori de apreciat.

Mă bucur ca azi îl putem aprecia pe Horia Porumb.

Despre autor au mai vorbit d-na Antonia Bodea: amintind norocul de a face parte dintr-o familie de vechi cărturari, remarcând citate precum „lumea s-a întins ca un copac la orizontală”, o meditație asupra condiției noastre, ca să încheie prin concluzia „autorul folosește scrisul ca un pretext spre dialog, el scrie ca sa discute cu semenii săi”.

Scrierile par la început ușoare, prilej de meditație, ocazie să ne ridicam prin cuvânt spre lumină.

D-na Șinca Mihaela, colegă de generație cu autorul, a identificat volumul ca o replica afectivă la „Parisul meu”.

În final autorul Horia Porumb a dezvăluit cum au luat naștere ultimele sale cărți – dintr-un sentiment de nostalgie:

Am profitat de prezența mea la Paris unde am cunoscut oameni deosebiți, locuri deosebite și am participat la fapte deosebite.

„Acasă am constatat că țara luminii e antrenata într-o spirala coborâtoare, o degringoladă pe care stăpânii țării o îngăduie. Evenimentul care a intermediat întoarcerea în țară a fost o călătorie în Africa australă, unde am vrut să văd Crucea sudului. O succesiune de minuni ca peisaj, fauna animală și umană. O zonă cu multiple confruntări intre civilizații, contraste între bogatele resurse naturale și ce rămâne după exploatarea lor”.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment