Advertisements

Cafenele literare clujene

În anul 1818 sosea în Cluj Gaetano Biasini (1790-1847), fondatorul hotelului ce avea să-i poarte numele. Venit în oraş la chemarea contelui Ferenc Béldy, maestrul de scrimă milanez s-a și stabilit în Cluj în acelaşi an, căsătorindu-se apoi în 1832 cu o tânără clujeancă. După dobândirea cetăţeniei, Biasini a înfiinţat o serie de instituţii cu rol important în procesul de modernizare a oraşului. Timp de câţiva ani, Biasini a închiriat încăperi din curtea hanului Calul bălan (Reduta) din strada Mănăşturului de Interior – astăzi Muzeul de Etnografie de pe strada Memorandumului.

În anul 1837 a cumpărat hanul Szacsvay, aflat în faţa turnului de poartă a străzii Turzii, construind în anul 1837 pe locul acesteia un hotel şi o cafenea de rang european, care au reprezentat timp de mai multe decenii, până la deschiderea din anul 1895 a hotelului New York, un veritabil centru cultural al oraşului. În încăperile hotelului său a funcţionat până în anul 1870 și Poşta locală, care apoi s-a mutat în altă locație, locul de naştere al principelui Istvan Bocskay, de pe strada Matia Corvin.

În anul 1847 hotelul Biasini avea 31 de camere şi o sală de popice. Deschiderea hotelurilor “Pannónia” şi “Nemzeti” în anii 1860, cu noi cafenele literare, au adus și primele semne de declin ale hotelului Biasini, acesta din urmă nefiind capabil să facă faţă concurenţei reprezentată de noile investiţii. La sfârşitul secolului, inaugurarea hotelurilor “Központi” şi New York, construite conform celor mai moderne cerinţe de lux, în care funcţionau cele mai renumite cafenele literare din Cluj, a condus întâi la schimbări frecvente ale chiriaşilor, apoi chiar la închiderea hotelului, care s-a petrecut în anul 1926.

Un prim salon literar (de limbă germanp) din Cluj/Klausenburg se pare că a funcționat pe locația fostei Case Tauffer, un local care făcea parte în 2010 din grupul Janis patronat de Adrian Munteanu. Salonul era amplasat într-o clădire monument istoric în care funcționase primul sediu (neoficial) al masoneriei iosefine (radicale), pentru ca apoi să găzduiască și activități literare. Adevărata faimă a Casei Tauffer se datorează faptului că acest loc a adăpostit, la un moment dat, şi cofetăria în care aveau loc întâlnirile culturale.

Clădirea în forma sa actuală a fost edificată la începutul veacului al XIX-lea de către familia Tauffer, meșteșugari germani de lux (tapițeri), aduși la Sibiu de baronul Samuel von Brukenthal. Mutarea lor la Cluj a avut loc în jurul anului 1790, când au fost luaţi sub protecţia baronului Gheorghe Banffy, care a deveni guvernator al Transilvaniei. Istoricul Tudor Sălăgean a precizat pentru Ziua de Cluj, că:

Tauferii erau foarte probabil masoni. în casa lor a stat foarte mulţi ani şi Ioan Piuariu Molnar, primul profesor român de la Colegiul Academic din Cluj, care era francmason. E posibil ca în clădire să fi funcţionat și un templu masonic.

În perioada comunistă erau celebre localuri precum Croco, Arizona și crama București sau „Metropol”, cunoscutp ca localul lui Mongolu, unde se întâlneau și membrii mișcării Echinox. Acum, Insomnia se numără, alături de Ema, printre cele mai vechi cafenele culturale ale orașului aflate încă în funcțiune. Insomnia Café este recunoscuta ca fiind o „oază” a artiștilor și a iubitorilor de artă. Insomnia a fost deschisa în 1997 și se laudă că a revalorizat conceptul de cafenea culturală în Cluj. A pornit ca o galerie foto, Galeria K. L.

În foarte scurt timp a apărut și nevoia de a înființa un forum cu caracter de cafenea, și în septembrie 1997 a luat naștere Insomnia Café, atunci un accesoriu al Galeriei K. L, situata pe strada Iuliu Maniu. De câțiva ani buni, Insomnia Cafe functioneaza pe strada Universitatii nr. 2. Pe langa seri de lectură, expozitii sau concerte, aici se organizează și festivaluri, ca de exemplu Slana Fest. Insomnia găzduiește și unul din cele mai active cenacluri de literatura contemporană din țară, Clubul de Lectura Nepotu’ lui Thoreau.

L’Atelier Café de pe strada Memorandumului este renumit în Cluj prin mobilierul sau realizat în întregime din carton. Este locul unde sigur poti merge la un concert în timpul săptămânii, sau la un târg de haine și obiecte, la sfârșit de săptămână. Dar iată ce scrie revista Vogue despre Cluj și Transilvania, într-un articol semnat de Alia Akkam:

„Let’s coffee” e numele primei cafenele menționate și primele cuvinte de sub titlu: e un spațiu mic, minimalist, cu pereți negri luminați de un manuscris alb și o bicicletă la vedere. „Într-o sâmbătă dimineață barul său din lemn și banca sunt ocupate de localnici, dintre care cei mai mulți, la intrare, în salută pe proprietarul Vasile Lupsac. Lupsac, ce poartă ochelari și o șapcă de baseball, ridică privirea de la La Marzocco Strada ce distilează expresso-ul cafenelei, și le întoarce salutul. E un ritm organic ce continuă toată după-masa.

Seara, unii dintre acești oaspeți vor cina la Via, pe care mulți îl consideră cel mai fin restaurant al orașului, amplasat într-o casă din secolul 18. Mai mult rustic decât formal, e locul în care tartarul cu somon face loc risotto-ului Thai cu carne de vită și unei bucăți de prăjitură cu morcov. Mai târziu, poate, vă opriți la Joben. Decorul meticulos al bistro-ului, steampunk cu tuburi din metal și sticle de băutură așezate într-un televizor vintage, constituie motive suficiente pentru o vizită, dar cocktail-ul Old Fashioned afumat este cel care o să vă îmbie cu adevărat.

Puține regiuni istorice sunt atât de romanțate cum este Transilvania, situată în centrul României, având ca fundal munții Carpați.

La Espresso Studio, unde co-proprietar este artista Milena Surducan, încăperile decorate cu cărămizi albe sunt „la fel de mult o cafenea, cât și un punct de întâlnire pentru persoanele interesate de cultură și artă în general, care doresc să-și petreacă timpul liber într-un mod creativ”. Aici găsim o listă a atelierelor conduse de artiști din domeniul vizual, literar și muzical. Această relație este consolidată de un parteneriat cu Festivalul Internațional de Ceramică Internațională, CAOLIN. Milena Surducan, observând ce frumos bate lumina prin nuanțele lămpii de porțelan, mai menționează că toate paharele au fost făcute de cofondatorul Espresso Studio, Ioan Sumedre, Jr.

 

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment