Advertisements

Ziua limbii române

De ziua limbii române, așa englezită cum e – fiindcă o înșelăm tot mai des cu Facebook – să vorbim despre raporturile între scris, citit și vorbit. Un sondaj IRES de prin 2011 dezvăluia că 22% din populaţia României nu mai citeşte nimic. Sondajul mai menţiona faptul că 80% dintre români se laudă totuși că au o bibliotecă. La ce bun?

Anul 2016 marchează o drastică scădere a cititorilor din România: în doar 5 ani, numărul celor care recunosc cinstit, în sondajele aceluiași Institut Român pentru Evaluare şi Strategie, că nu citesc un rând, a crescut la 40%. Cititul s-a mutat pe internet, în parte. Pe de o altă parte, toată lumea scrie pe facebook, emițând păreri. Chiar și cei care nu scriu în social-media, probabil că verbalizează mai des: pe stradă, la telefon, etc.

În pragul inaugurării unei televiziuni la Cluj, același domn Dâncu proprietar de IRES remarca despre tinerii absolvenți de jurnalistică: noi facem acum trecerea de la o generație care știa să scrie (și să citească, nota mea) la una care știe să vorbească. De remarcat încă o cifră din sondaje: în 2016, 32% dintre respondenţi au afirmat, fără jenă, că nu au cumpărat nici o carte.

Mai sunt 300 de librării și 10.000 de biblioteci, destul de puţin frecventate de publicul larg. Poate intrarea unor mari lanțuri de librării să schimbe ceva în acest domeniu. Până atunci, limba română rezistă prin limbă, nu prin slove. Așa că fie-i carnea bună, că are nevoie de ea. Cât despre vărul de peste ocean (de facebook zic), care este în același timp un instrument de contorizare a prezenței noastre pe internet, se pare că domniile lor, cercetătorii americani (descendenții celor britanici) au comis o cercetare despre tipologia utilizatorilor / dependenților de facebook și i-au (ne-au) îngrămădit în 4 categorii: constructorii de relații, privitorii la ferestre, mesagerii orașului și egoiștii.

Citiți la ce concluzii au ajuns despre fiecare categorie aici.

Advertisements

Related Posts

About The Author

No Responses

Add Comment