Advertisements

Trebuie să ne îngrijim de persoana numărul I

Îmi amintesc de propoziția de mai sus din Changi, unul din cele mai bune romane scrise de James Clavell – un autor cunoscut mai degrabă pentru Shogun. Lagărul (închisoarea militară) de la Changi, din Singapore, este descris de narator ca o geneză – locul unde totul se ia de la început.

Pentru cei de acolo, era mai mult decît o închisoare: Changi era o geneză.

Partea centrală a romanului face legătura între personajul-narator (un ofițer britanic, căpitan în aviația militară) și caporalului (genist) american King, regele contrabandiștilor – singurul din tot lagărul „care se hrănea omeneşte, fuma omeneşte, dormea omeneşte, visa omeneşte şi arăta omeneşte”.

Caporalul american era conştient de invidia răutăcioasă a celorlalți prizonieri „şi asta nu-l mai deranja cîtuşi de puţin. Se obişnuise, îl amuza chiar şi îi sporea prestigiul. Îi făcea şi plăcere că i se spune „Împăratul”. Era mulţumit de ceea ce reuşise să realizeze ca om… şi ca american. Prin propria-i viclenie îşi croise o lume. Îşi trecea acum în revistă domeniile şi era satisfăcut”.

În acea lume de la Changi, oamenii mîncau în echipe, aveau încredere numai în echipe, cîte doi, trei,mai rar cîte patru. De unul singur n-aveai cum să cuprinzi atîta loc, să găseşti ceva comestibil, să faci focul, să găteşti şi să mănînci… niciodată de unul singur. 

„Regula, ca orice lege naturală, era simplă. N-aveai cum să supravieţuieşti decît printr-un efort comun. Încercarea de a ascunde ceva faţă de echipă era fatală, căci, dacă erai expulzat dintr-o unitate, acest lucru se afla de îndată. Iar singur era imposibil să supravieţuieşti. Numai Împăratul n-avea unitatea lui. Numai el putea să se descurce de unul singur”.

Și iată mai jos și dialogul care mi-a rămas în minte din acest roman (îl găsiți la pagina 89 a volumului apărut în 1989 la Editura Meridiane, în traducerea lui Sergiu Celac), legat tot de supraviețuire:

Trebuie să ne îngrijim de numărul unu, Peter, adică de propria persoană. Nimeni altcineva nu ne poartă de grijă.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment